Δευτέρες αφιερωμένες στον Μάνο Ελευθερίου

Δευτέρες αφιερωμένες στον Μάνο Ελευθερίου

Ολες τις Δευτέρες του Οκτωβρίου σε ένα κεντρικό στέκι της Θεσσαλονίκης θα γίνεται αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Ελευθερίου το οποίο περιλαμβάνει παρουσίαση επιλεγμένων κειμένων σε αναλόγιο, δικών του αλλά και άλλων για την εργοβιογραφία του, καθώς και μια ανθολογία τραγουδιών του σπουδαίου δημιουργού που πέθανε τον περασμένο Ιούλιο.

Ανάμεσα στα πεζά έργα του Μ. Ελευθερίου τα οποία περιλαμβάνει το αφιέρωμα είναι και το «Φαρμακείον εκστρατείας» (Μεταίχμιο, 2016), ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή έναν ηλικιωμένο συγγραφέα που επιστρέφει στη γενέτειρά του και ακολουθεί εικόνες, σκιές, μυρωδιές, αναζητώντας τα φάρμακα που χρειάζονται όσοι πάσχουν από αναμνήσεις και μοναξιά. Ο ήρωάς του ο Ηλ προς το τέλος του βιβλίου γίνεται Εμμανουήλ. «Είναι ένα αποκαλυπτικό βιβλίο που υποκρύπτει τη ζωή του Μάνου» μας λέει ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος το επέλεξε να διαβαστεί σε ένα από τα δευτεριάτικα φθινοπωρινά ραντεβού με τα λόγια τα πεζά, τα ποιητικά και τα μελωδικά του Μάνου Ελευθερίου που επιμελήθηκε ο ίδιος. Πρόκειται για «μια οφειλή προς έναν φίλο. Ο Μάνος ήταν ένας δικός μου άνθρωπος».

Πολλά δίστιχα ή στιχάκια ή και τίτλοι τραγουδιών του Μάνου Ελευθερίου έχουν αποθησαυριστεί στην κοινή μνήμη και έχουν ήδη το κύρος και την ισχύ γνωμικού, όπως έχει πει παλιότερα ο Θωμάς Κοροβίνης. «Και όλα διαπνέονται από μια οικεία, θα έλεγα, τραγικότητα. Ενα μικρό απάνθισμα θα δικαίωνε ίσως αυτή την εκδοχή: “Οι ελεύθεροι κι ωραίοι ζουν σε κάποιες φυλακές”. “Για κάποιον μες στον κόσμο είν’ αργά, ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;”. “Στα χρόνια της υπομονής δε μας θυμήθηκε κανείς”. “Τα τραγούδια που ’χουν αίμα και καρδιά είναι αρρώστια που δε γίνεται καλά”. “Σε διαθήκη με σημαίες και συνθήματα εγώ είμαι ελεύθερος αέρας που φυσά”. “Δίπλα μας γίνονται τα θαύματα” έλεγε ο ίδιος. Τα θαύματα που μας χρειάζονται σαν αντίδοτα αυτού του φαρμακωμένου καιρού».

Τα τραγούδια του αφιερώματος για την εργοβιογραφία του Μάνου Ελευθερίου θα ερμηνεύσουν οι Ανδρέας Καρακότας και Θωμάς Κοροβίνης (φωνή), Κώστας Ματσίγγος (κιθάρα) και Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι). Αποσπάσματα από τα έργα του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Γιαννούλη και Καίτη Σαμαρά.

INFO

«Μάνος Ελευθερίου, ο ποιητής του φαρμακωμένου καιρού»

Κάθε Δευτέρα στις 21.00 από 1-29 Οκτωβρίου στο καφέ-μπαρ Γαζία (Καρόλου Ντηλ 22, Θεσσαλονίκη)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter