Δήμαρχος Σκοπίων: Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας

Δήμαρχος Σκοπίων: Ο Μέγας Αλέξανδρος  δεν ήταν ποτέ κομμάτι  της κανονικής ιστορίας μας

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της FYROM Ζόραν Ζάεφ, ο Πέτρε Σιλέγκοφ μας εξηγεί ότι ο πρωθυπουργός και ο ίδιος πιστεύουν ότι «είναι καλύτερο να λύνεις προβλήματα παρά να τα αγνοείς».

Σας άκουσα να μιλάτε καλά ελληνικά. Έχετε κάποια σχέση με την Ελλάδα;

Εκτός από τις καλοκαιρινές διακοπές;

Εκτός.

Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Εδεσσα, σε κάποιο χωριό. Εφυγε από την Ελλάδα εξαιτίας των συγκρούσεων στα μέσα του εικοστού αιώνα. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος που μιλώ λίγα ελληνικά. Έχω περάσει πολύ χρόνο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που είναι κοντά στη χώρα μου. Έτσι έμαθα λίγα ελληνικά.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη γέφυρα φιλίας των λαών;

Η επικοινωνία. Πιστεύω ότι πολλά στερεότυπα που υπάρχουν εξαφανίζονται όταν γνωρίσει ο ένας τον άλλο. Ετσι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε τα ίδια προβλήματα και ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Για τον καθένα μας, άσχετα σε ποια εθνικότητα ανήκει, το πιο σημαντικό είναι η οικογένειά του. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό είναι το βασικό πολιτικό μου πιστεύω. Οτι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες αγωνίες. Εμείς, από τη θέση του δημάρχου της Αθήνας από τη μια και των Σκοπίων από την άλλη, ανακαλύψαμε ότι μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα.

Ο εθνικισμός είναι επικίνδυνος; Είναι δηλητήριο για τους λαούς;

Ναι. Ποτέ δεν φέρνει κάτι καλό. Ισως στην αρχή μπορεί να φανεί στον κόσμο σαν κάτι ελκυστικό, αλλά πάντα στο τέλος δεν φέρνει τίποτε, τίποτε καλό. Στις χώρες μας αποδείχτηκε αυτό. Αυτά που έλεγε ο Γκρούεφσκι στην αρχή ακούγονταν ελκυστικά. Στην αρχή της πολιτικής του καριέρας φαινόταν κατά έναν τρόπο ελκυστικός. Ηταν εθνικιστικός ο λόγος του. Σύντομα καταλάβαμε ως κοινωνία ότι αποτελεί πρόβλημα και ακόμη περισσότερο ότι αυτός έχει μετατραπεί σε δικό μας πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε.

Σε αντίστιξη με τον κ. Ζάεφ; Αποτελεί ελπίδα για σας;

Είμαι αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Είναι και φίλος μου ο Ζάεφ. Οπως ίσως μπορείτε να δείτε, είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Θέλουμε να λύνουμε προβλήματα, όχι να δημιουργούμε. Αυτή είναι η συμπεριφορά, η στάση μας, εκείνου ως πρωθυπουργού κι εμένα ως δημάρχου Σκοπίων: είναι καλύτερο να λύνεις προβλήματα παρά να τα αγνοείς.

Συμφωνείτε με τη θέση του Γκλιγκόροφ που έλεγε: «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε εδώ μετά τον Μέγα Αλέξανδρο»;

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Βασικά όταν μιλάς για τέτοιου είδους εθνότητες, κράτη και λαούς, αναφέρεσαι στα τελευταία τριακόσια χρόνια, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε δυο χιλιάδες τριακόσια πριν. Εγώ προτιμώ να τον βλέπω περισσότερο ως τον ηγέτη που εκπολίτισε όλο τον κόσμο.

Εσείς δέχεστε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για το όνομα της χώρας σας;

Η διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των κυβερνήσεων, βρίσκεται στη μέση της. Οπότε αυτήν τη στιγμή οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα και μάλιστα από πολιτικούς, -ακόμη και η προσωπική μου άποψη, επειδή είμαι αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος- μπορεί να επιφέρει ζημιά. Είναι καλύτερο να βοηθάς τους ανθρώπους που διαπραγματεύονται, που εμπλέκονται στη διαδικασία, να τους ενθαρρύνεις να λύσουν το πρόβλημα.

Και για τις αλλαγές στο σύνταγμά σας, τι λέτε;

Καταλαβαίνω αλλά σας είπα. Γι’ αυτήν τη διαδικασία οποιαδήποτε δήλωση γι’ αυτό το θέμα αυτήν τη στιγμή μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη διαδικασία.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν εδαφικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας. Γι’ αυτό η Ελλάδα ζητεί αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας σας.

Αλλάξαμε το σύνταγμα μας όσον αφορά αυτό το θέμα το 1992. Στο σύνταγμά μας δεν υπάρχει άρθρο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο για καμιά χώρα. Μάλιστα, υπάρχει άρθρο που λέει ότι δεν έχουμε εδαφικές απαιτήσεις προς τις γειτονικές χώρες. Αρα αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί απειλή για κανένα στην Ελλάδα.

Τι θα λέγατε στον Αλέξη Τσίπρα αν τον συναντούσατε;

Δεν είχα ποτέ την ευχαρίστηση να συναντήσω τον κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι είναι καλός άνθρωπος. Πιστεύω ότι με τη συμπεριφορά του εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας. Οταν θα ’χω την ευκαιρία να τον συναντήσω, θα σας πω τι πιστεύω γι’ αυτόν.

Ποια φράση εκφράζει την άποψή σας για το μέλλον;

Προτιμώ να μιλάω για το μέλλον του γιου μου παρά για το παρελθόν του παππού μου.

Είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το όνομα και τα υπόλοιπα θέματα;

Εξαρτάται από την προσέγγιση. Οταν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, το λύνεις. Οταν δεν θέλεις, δεν το λύνεις. Αυτό που βλέπω αυτήν τη στιγμή είναι ότι ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις υπάρχει μια τάση, πρόθεση, να λυθεί το πρόβλημα.

Είστε δήμαρχος των Σκοπίων. Θα θέλατε να γίνετε κάποτε πρωθυπουργός;

Η πολιτική καριέρα μου ξεκίνησε εξαιτίας της συμπεριφοράς του Γκρούεφκσι. Είπα ως πολίτης: «Φτάνει έως εδώ». Ετσι αποφάσισα. Ποτέ πριν δεν είχα δει τον εαυτό μου στην πολιτική. Στην πραγματικότητα έχω ένα πολύ καλό πρωθυπουργό που είναι ο φίλος μου κ. Ζάεφ.

Υπάρχουν οφέλη (οικονομικά, επιχειρηματικά κ.ά) από την εξεύρεση λύσης;

Θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να γίνει η χώρα μας πλήρες μέλος της ΕΕ. Αυτή είναι μια περίοδος εκπλήρωσης υποχρεώσεων. Είναι μια περίοδος όπου άνθρωποι, επιχειρήσεις και γενικά η χώρα πρέπει να προετοιμαστούν για να ενταχθούν σε αυτή την αγορά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter