Διάβασαν τη συνταγή ανάποδα

Διάβασαν τη συνταγή ανάποδα

Ο απολογισμός του διημέρου για τις δύο ελληνικές ομάδες στην Euroleague ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενος: 1 νίκη, 1 ήττα. Οι περισσότεροι, όμως, είχαν διαβάσει τη συνταγή ανάποδα. Περίμεναν νίκη του Ολυμπιακού επί της αποκλεισμένης Γαλατασαράι και ήττα του Παναθηναϊκού από την πανίσχυρη Ρεάλ.

Τελικά συνέβη το ακριβώς αντίστροφο. Οι «κόκκινοι» ηττήθηκαν για δεύτερη φορά από την πιο αδύναμη εκπρόσωπο της Κωνσταντινούπολης στη διοργάνωση, ενώ οι «πράσινοι» κατατρόπωσαν την κομψευόμενη «βασίλισσα» από τη Μαδρίτη.

Ήταν ένα χρήσιμο 48ωρο, γεμάτο διδάγματα. Ο Ολυμπιακός έμαθε ότι δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια στο μαραθώνιο σαφάρι των 16 κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, ενώ ο Παναθηναϊκός υπενθύμισε σε αυτόν και αλλήλους πόσο μικρή είναι η απόσταση των ομάδων της «δεύτερης» ταχύτητας από τα φαβορί σε μία τυχαία βραδιά.

Καλό θα είναι να τα πάρουν μαζί τους οι ομάδες μας αυτά τα μαθήματα, όταν φτάσει η ώρα των πλέι-οφ. O Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε το κακό όνειρο από το ξεκίνημα κιόλας της βραδιάς. «Η ατμόσφαιρα», είπε, «ήταν πανηγυρική, σαν να βρισκόμασταν ήδη στο φάιναλ-φορ.

Η ήττα ήταν ένα καλό μάθημα για τον ενίοτε αιθεροβάμονα Ολυμπιακό, ο οποίος πέτυχε μεγάλες νίκες σε ντέρμπι, αλλά υπέστη και ταπεινωτικές ήττες από ομάδες που βολοδέρνουν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Ούτε η έδρα είναι επαρκής ασπίδα απέναντι σε αντίπαλο που καταφτάνει στο Φάληρο ντυμένος με τη στολή του καμικάζι.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, έχει σχεδόν εξασφαλισμένο το πλεονέκτημα στους best-of-5 αγώνες που θα ξεκινήσουν την Τρίτη του Πάσχα. Μόνο αν χάσει όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του μπορεί να βρεθεί στην 5η θέση της βαθμολογίας. Το πρόγραμμα είναι βαρύ (Ερ.Αστέρας έξω, Ρεάλ μέσα, Εφές έξω, ΤΣΣΚΑ έξω), αλλά μία νίκη είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει τη θέση του στην κορυφαία τετράδα.

Εφόσον την πετύχει στο αμέσως επόμενο παιχνίδι του, την ερχόμενη Τρίτη στο Βελιγράδι, χαρίζει στον εαυτό του το δικαίωμα να περάσει έναν μήνα ανασυγκρότησης και προγραμματισμού. Τα υπόλοιπα παιχνίδια του θα είναι πια αδιάφορα.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε θέση ανάλογα πλεονεκτική, με αντικειμενικό στόχο όμως (όχι την τετράδα, που απομακρύνθηκε, αλλά) ένα από τα 8 εισιτήρια για τα προημιτελικά. Ο κυπελλούχος Ελλάδας ισοβαθμεί στην 5η θέση με τον Ερυθρό Αστέρα και τη Βασκόνια και έχει «αέρα» δύο βαθμών από την 9η Νταρουσάφακα, μόλις 4 αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Δεδομένου ότι υπερτερεί σε πιθανή ισοβαθμία, δεν απειλείται σοβαρά με αποκλεισμό. Το υπόλοιπο πρόγραμμά του περιέχει δύο αναμετρήσεις στο άπαρτο από ξένη ομάδα ΟΑΚΑ (με Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ) και δύο εκτός Ελλάδας (Βιτόρια και Τελ Αβίβ).

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι η αδυναμία που παρουσιάζει στα ταξίδια του, όπου μετράει μόλις 3 νίκες σε 13 αγώνες και έχει απολογισμό 0-7 απέναντι σε ομάδες της πρώτης 9άδας. Αν θέλει να προκριθεί στο φάιναλ-φορ, που θέλει και μάλιστα διακαώς, θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον μία φορά στο λημέρι της Φενέρ ή της ΤΣΣΚΑ ή της Ρεάλ ή του …Ολυμπιακού.

Αυτό το τελευταίο σενάριο θεωρείται ευκταίο στα ενδότερα των «πρασίνων», ευπρόσδεκτο για τους ουδέτερους που θέλουν μία τουλάχιστον ελληνική ομάδα στο φάιναλ-φορ και τουλάχιστον συζητήσιμο για τους «κόκκινους», οι οποίοι πήραν τον αέρα του άσπονδου αντιπάλου τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν θα εκπλαγώ αν η ευχή πολλών για «εμφύλιο» ζευγάρωμα γίνει πραγματικότητα.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter