Διαπραγματεύσεις: Σύγκλιση στα αντίμετρα, διαφωνία στα… μέτρα

Διαπραγματεύσεις: Σύγκλιση στα αντίμετρα, διαφωνία στα… μέτρα

Τα… αντίμετρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά, έφεραν τα πρώτα σημάδια σύγκλισης με τους θεσμούς.

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, διάρκειας 4 ½ ωρών, φαίνεται να απέφερε κάποιους καρπούς. Βέβαια, τα μεγάλα «αγκάθια» δεν ξεπεράστηκαν, αλλά τέθηκαν ξανά στο τραπέζι. Το ζήτημα του Ασφαλιστικού ας πούμε, παραμένει με τις δύο πλευρές να αναζητούν φόρμουλα ώστε να συμφωνήσουν στο ακριβές ποσοστό (1% του ΑΕΠ θέλουν οι θεσμοί, 0,75% επιθυμεί η ελληνική πλευρά) των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, μέσω εξοικονόμησης της δαπάνης. Πάντως χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, εξερχόμενο των διαπραγματεύσεων, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει συζήτηση για μέτρα το 2018. Δεν αποσαφήνισε όμως, αν η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, θα τεθεί εν ισχύ το 2019, όπως θα ήθελαν οι θεσμοί, ή από το 2020 και μετά, όπως προτιμάει η ελληνική πλευρά. Όλα αυτά, θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας συνάντησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, σήμερα στις τρεις το μεσημέρι.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι για πρώτη φορά μπορεί να υπάρξει μια σύγκλιση στους αριθμούς. Η ελληνική πλευρά παρέθεσε στοιχεία, που δείχνουν ότι είναι μικρότερο το ποσό που καταβάλλει το κράτος για συντάξεις, από αυτό που έχουν εγγράψει οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ. Επίσης, κατατέθηκαν στοιχεία για το πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. «Μπορεί να αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, αλλά γίνονται συγκλίσεις και αυτό είναι καλό», επισήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής συνάντησης.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και για το πόσο αναπτυξιακά ή κοινωνικά θα πρέπει να είναι.

«Υπάρχουν μέτρα και από τη μεριά της φορολογίας, και από τη μεριά των δαπανών. Είναι μέτρα που έχουν και αναπτυξιακή χροιά και κοινωνική χροιά -γίνεται μία συζήτηση. Αυτοί θέλουν να μας «σπρώξουν» λίγο περισσότερο στην αναπτυξιακή χροιά, εμείς λίγο περισσότερο στην κοινωνική χροιά», επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ουσιαστικά, στόχος είναι να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες, έτσι ώστε να είναι όσο γίνεται καλύτερα σχεδιασμένα τα όποια μέτρα, για να έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρθηκε το παράδειγμα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και το ενδεχόμενο να… πριμοδοτηθούν με 400 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι αυτά τα κονδύλια να μην πάνε χαμένα, όπως έχουν πάει παλαιότερα.

Ξεχωριστό ζήτημα είναι η κοινωνική πολιτική, ειδικά για την παιδική φτώχεια, που είναι από τα πράγματα που παραδέχεται το οικονομικό επιτελείο πως «σωστά το λέει το ΔΝΤ, ότι στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας. Έχουμε ήδη συμβούλους από την Παγκόσμια Τράπεζα που το συζητάμε». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter