Διεθνής Αμνηστία: Ανεργία, ρατσιστικές επιθέσεις και στρατόπεδα μεταναστών σκιάζουν την Ελλάδα

Διεθνής Αμνηστία: Ανεργία, ρατσιστικές επιθέσεις και στρατόπεδα μεταναστών σκιάζουν την Ελλάδα

Στο υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων, στις ανεπαρκείς συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στα νησιά και στις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Αθήνα εστιάζει το ενδιαφέρον της η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα το 2017. 

Επιπλέον, η έκθεση αναδεικνύει τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες επισημαίνεται στην έκθεση ότι «το ζήτημα της ασφάλειας συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πρόβλημα για πολλούς και πολλές που ζουν στους καταυλισμούς, και ιδιαίτερα στα υπερπλήρη hotspots στα νησιά», καθώς και ότι «οι αρχές δεν κατάφεραν να προσφέρουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής που πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του χρόνου».

Επίσης, τονίζεται ότι οι καταγγελίες για κακομεταχείριση και υπερβολική χρήση βίας από τα σώματα ασφαλείας συνεχίστηκαν, όπως σε αιτούντες άσυλο στη Μόρια κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης διαδηλωτών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία τον περασμένο Ιούλιο.

Στην έκθεση αναφέρονται και οι πρακτικές κράτησης που ακολουθούνται, όπως στην περίπτωση Σύρων αιτούντων άσυλο, που οδηγήθηκαν αυτόματα σε κράτηση με την άφιξή τους στην Ελλάδα, καθώς οι αρχές περίμεναν πως θα επιστρέφονταν μετά από λίγο στην Τουρκία, και στις περιπτώσεις όπου, λόγω της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, «πολλοί άνθρωποι από χώρες που θεωρούνται πως παράγουν “οικονομικούς μετανάστες” και όχι “πρόσφυγες” κρατήθηκαν αυτόματα με την προσδοκία να επιστραφούν στην Τουρκία». Υπογραμμίζεται, επιπλέον, η «συνεχιζόμενη και συστηματική κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων».

Πάνω από 50 επιθέσεις στον Ασπρόπυργο σε μετανάστες εργάτες από το Πακιστάν αναφέρθηκαν από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι το τέλος του 2017, όπως σημειώνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η έκθεση περιγράφει επίσης τη σύλληψη τριών υπόπτων σε σχέση με τις βίαιες αυτές επιθέσεις, αλλά και την υπό εξέλιξη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στα νησιά ορισμένοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν δεχτεί επιθέσεις μίσους ήταν τρανς γυναίκες και γκέι άντρες, υπογραμμίζεται, ενώ την ίδια ώρα αναδεικνύεται και η ψήφιση του νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που όμως «εξακολουθεί να έχει πολλές ελλείψεις».

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε πως η Ελλάδα απέτυχε να αποτρέψει την καταναγκαστική εργασία και εμπορία για τους 42 εργάτες μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Σχετικά με την ανεργία, η έκθεση σημειώνει ότι το ποσοστό, αν και μειώθηκε, ωστόσο παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στις ηλικίες 15-24 ετών. Επίσης, αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2017 η Ελλάδα έλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο ζήτημα της ισότητας των φύλων.

Τέλος, η έκθεση αφιερώνει μία ενότητά της στους αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι «εξακολούθησαν να διώκονται επανειλημμένα, να συλλαμβάνονται, να δικάζονται στο στρατοδικείο και να τους υποβάλλονται πρόστιμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter