Δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens: Αρνείται τις κατηγορίες ο Πρόδρομος Μαυρίδης

Δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens: Αρνείται τις κατηγορίες ο Πρόδρομος Μαυρίδης

Κάθε κατηγορία αρνήθηκε ο άλλοτε Γενικός Διευθυντής της Siemens Ελλάς, Πρόδρομος Μαυρίδης κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο κ. Μαυρίδης απολογήθηκε για την υπόθεση της σύμβασης «8002» με τον ΟΤΕ το 1997 για την ψηφιακοποίηση των κέντρων του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν διακίνησε ποτέ χρήματα για παράνομες πληρωμές παρά μόνο για νόμιμους σκοπούς της εταιρίας, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να διακίνησε τεράστια χρηματικά ποσά σε παράνομες πληρωμές. Επίσης επικαλέστηκε αποφάσεις της ελβετικής και της γερμανικής Δικαιοσύνης που φέρονται να δικαιώνουν όσα ο ίδιος υποστήριξε..

«Ελέγχθηκα έξι χρόνια από την ελβετική Δικαιοσύνη και επτά χρόνια από την γερμανική. Μου έκανε έλεγχο το ΣΔΟΕ και η Αρχή για την Καταπολέμηση παράνομων χρημάτων. Δεν βρέθηκε τίποτε» ανέφερε και υποστήριξε ότι η επαγγελματική σχέση του με την Siemens ξεκίνησε δύο χρόνια αφού είχε υπογραφεί η αμαρτωλή σύμβαση «8002» και ισχυρίστηκε ότι δεν προκύπτει ζημιά του ΟΤΕ.

Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για ένα «γιγαντιαίο πρόγραμμα επωφελές “χρηματοοικονομικά” για τον οργανισμό καθώς η τότε απερχόμενη διοίκηση της “το έδωσε “σκοτώνοντας” τις τιμές».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, μετά το 2000 με συγκεκριμένες τακτικές του, ο ΟΤΕ προκαλούσε πρόβλημα στην ελληνική Siemens κάνοντας κάποιες φορές «έξαλλους τους Γερμανούς».

«Μετά το 2000 –είπε ο κατηγορούμενος- ο ΟΤΕ άρχισε την πολιτική “τώρα είμαι καλά στα πόδια μου, τώρα θα σας δείξω εγώ. Πίεζαν εκ του ασφαλούς. Δεν πλήρωναν τιμολόγια. Κάναμε διαπραγματεύσεις επί ένα χρόνο και ενώ ήδη είχε εγκατασταθεί σε όλη την χώρα το δίκτυο. Εγώ τι να κάνω; Να πάω να ξηλώσω το δίκτυο; Ο ΟΤΕ έλεγε εγώ θέλω εκπτώσεις και δεν τηρώ τις προγραμματικές μου δεσμεύσεις. Μας πίεζαν συνεχώς. Το 2003 για παραγγελίες συνολικού κόστους 36 εκατομμυρίων ευρώ η έκπτωση που δώσαμε ήταν 15 εκατομμύρια, 41 τοις εκατό έκπτωση. Αυτή είναι η διαδικασία του “βλαφθέντος , του μη ωφεληθέντος ΟΤΕ”. Κατά τον κατηγορούμενο η εταιρία έδινε εξωσυμβατικές εκπτώσεις στον ΟΤΕ καθώς έρχονταν οι ολυμπιακοί αγώνες και “θα ήταν η Siemens υπεύθυνη αν δεν υλοποιούνταν το πρόγραμμα του ΟΤΕ; Παρείχαμε τεχνική υποστήριξη συνεχώς με κόστος 9 τοις εκατό επί των εγκατεστημένης βάσης και δεν πλήρωναν. Εμείς όμως το παρείχαμε γιατί αν υπήρχε πρόβλημα σε δίκτυο, σε κάποιο πρόγραμμα, στα ευρυζωνικά, οπουδήποτε.. είχαμε ποινική ρήτρα».

Ο κ. Μαυρίδης είπε επίσης πως ενόσω διεξάγεται η παρούσα δίκη, έμαθε πως ο ΟΤΕ πριν έξι μήνες, έκανε διαδικασίες ώστε να εισπράξει χρήματα από εγγυητική επιταγή που αφορούσε ρήτρες παράδοσης σχετικές με την “8002” και συνέχισε: «Αφού η σύμβαση είναι ανοικτή, γιατί δεν ζητά λοιπόν ο ΟΤΕ την εφαρμογή και της ρήτρας για την αναπροσαρμογή των τιμών; Να σας πως εγώ γιατί δεν το κάνει. Γιατί θα του κοστίσει 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ. Αν έχει ζημιωθεί ας το κάνει λοιπόν να το δούμε».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα χρήματα που φέρεται να διακίνησε ο ίδιος μέσω του τραπεζίτη Όσβαλντ αφορούσαν πληρωμές συμβούλων για εκπόνηση μελετών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αγορών, όπως της Αρμενίας, ή για άλλους σκοπούς της εταιρείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter