Δίκη Χρυσής Αυγής: Υπήρχε ιεραρχία, οι εντολές δίνονταν από ψηλά καταθέτει μάρτυρας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Υπήρχε ιεραρχία, οι εντολές δίνονταν από ψηλά καταθέτει μάρτυρας

“Υπήρχε ιεραρχία.Οι εντολές δίνονταν από ψηλά”. Αυτό υποστήριξε καταθέτοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Α, που υπήρξε πρώην στέλεχος της οργάνωσης το οποίο όμως αποχώρησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Από τη ΓΑΔΑ και με τη φωνή αλλοιωμένη,παρουσία εισαγγελέα και πταισματοδίκη, ο μάρτυρας εξιστόρησε όλα όσα έζησε ο ίδιος για ένα περίπου χρόνο (2012-2013), ενώ ζήτησε συγγνώμη για τη συμμετοχή του .

“Μπήκε στη ΧΑ για να βρω δουλειά αλλά όλα ήταν ψέμματα. Ζητάω ταπεινά συγγνώμη που ήμουν εκεί, αλλά δεν είμαι δολοφόνος”, είπε, ζητώντας παράλληλα συγνώμη και απο την οικογένεια του δολοφονημένου μουσικού αν και ο ίδιος, όπως εξήγησε δεν ήταν παρών στο περιστατικό, αφού είχε δηλώσει ασθένεια για να μην παρευρεθεί.

Αναφερόμενος στον Γ. Ρουπακιά, είπε “είχε αξίωμα”, έστω κι αν σήμερα ισχυρίζεται ότι ήταν απλός οπαδός. Μίλησε μάλιστα και για τη συνάντηση τους στη Μαλακάσα όπου τους είχαν πάει για …εκπαίδευση.

“Σκληρή εκπαίδευση, με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μια φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες”.

Για την ιεραρχία, τον αρχηγό και τους βουλευτές, ο μάρτυρας υποστήριξε :

“Πάντα υπήρχε εντολή από τον τομεάρχη να γίνουν τα πάντα. Μετά τον πυρηνάρχη είναι ο Λαγός και μετά ο Μιχαλολιάκος. Δίνανε τις εντολές από ψηλά. Υπήρχε ιεραρχία”

Πρόεδρος: πως το ξέρετε; Το ακούσατε;

Μάρτυρας: Δεν μπορεί ένας πυρηνάρχης να δώσει εντολή από μόνος του. Από κάπου πρέπει να την πάρει.

Εισαγγελέας: Ήταν σε γνώση της ηγεσίας της ΧΑ τα τάγματα εφόδου;

Μάρτυρας; Φυσικά.

Ακόμα ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας που εξετάστηκε για τα “έργα και τις ημέρες” της Χ.Α., απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών της έδρας, αναφέρθηκε:

*Στις επιθέσεις, όπου έκαναν “πολεμικές ασκήσεις” προκειμένου να είναι “έτοιμοι”, δηλαδή “αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον ή να κάνουμε κάποια φασαρία”. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε δύο “ντου” στα οποία συμμετείχε ο ίδιος, περιγράφοντας πως χτυπούσαν αλλοδαπούς

– Στους αλλοδαπούς που έπρεπε “να φύγουν ”, ενώ “είχαν και αλλοδαπούς από τους οποίους παίρνανε τη μίζα τους. Παραμυθιάζανε τους πάντες”,.

– Στον οπλισμό, καθώς όπως είπε πολλοί μέσα στη ΧΑ είχαν όπλα και οπλισμό, ενώ στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. “Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περίστροφα, το ένα 45αρι” ανέφερε χαρακτηριστικά.

– Στις απειλές που δέχτηκε μετά τη δολοφονία Φύσσα΄, όταν κατάλαβαν τι ήθελε να αποχωρήσει. “Απείλησαν και τη σύζυγό μου, λέγοντας: “Εάν φύγει ο άνδρας σου, εάν μιλήσει, θα σας κάψουμε ζωντανούς”.

Πρόεδρος: Εσάς σας απείλησαν;

Μάρτυρας: Μάλιστα. Τρεις φορές. Από την ημέρα που κατέθεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με απειλούν, ότι θα σκοτώσουν εμένα και την οικογένεια μου. Μέχρι που αλλάξαμε διεύθυνση και τηλέφωνα για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτούς. Τη ζωή την έχουν για πέταμα.

Ενστάσεις από την υπεράσπιση

Από την πλευρά της η υπεράσπιση των κατηγορουμένων υπέβαλε έγγραφη ένσταση υποστηρίζοντας ότι άκουσαν υποβολέα σε όσα λέει ο μάρτυρας καταθέτοντας από τη ΓΑΔΑ.

Η πρόεδρος της έδρας, Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε τους λειτουργούς που ήταν παρόντες στο ειδικό δωμάτιο της ΓΑΔΑ μαζί με το μάρτυρα να βεβαιώσουν αν ίσχυε η καταγγελία.

“Διαβεβαιώνω το δικαστήριο και όλους τους παράγοντες της δίκης, ότι στο χώρο είναι μόνον ο μάρτυρας και εμείς οι δύο” ΤΌΝΙΣΑΝ εισαγγελέας και πταισματοδίκης.

Παρά τη διαβεβαίωση, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων απείλησε με αποχώρηση από τη διαδικασία.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter