Διορισμοί αλά καρτ στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τον Αθανασίου

Διορισμοί αλά καρτ στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τον Αθανασίου

«Θέλουμε να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα με αξιοκρατία» είχε δηλώσει στα τέλη του περασμένου Μαΐου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Την αξιοκρατία ωστόσο δεν την εφάρμοσαν ούτε ο ίδιος ούτε ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως προκύπτει από τα όσα έπραξαν με διορισμούς στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το 2008 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη δεκαπέντε επιμελητών δικαστηρίων στην κεντρική υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τριμελή επιτροπή η οποία αποτελούνταν από δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ). Τον Μάιο του 2009 το Β΄ τμήμα του ΑΣΕΠ αρνήθηκε να κυρώσει τους πίνακες κατάταξης με τους υποψηφίους, με το αιτιολογικό ότι στη διαδικασία προέκυψαν διαδικαστικά σφάλματα και παρατυπίες και γι’ αυτό ζητούσε την επανάληψη του διαγωνισμού. Μάλιστα ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας είχε κατηγορήσει τον Σ. Χατζηγάκη ότι οι διορισμοί αφορούσαν «στενούς συνεργάτες του κ. Χατζηγάκη ή συγγενείς στενών συνεργατών του».

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας την ακύρωση της επανάληψης του διαγωνισμού. Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν και στη συνέχεια προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Για την υπόθεση συνεδρίασε η ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 195/2013 απόφαση, σύμφωνα με την οποία ορθώς είχε συγκροτηθεί η τριμελής επιτροπή από δικαστικούς του ΕΣ λόγω του ειδικού χαρακτήρα των θέσεων και επομένως η διαδικασία δεν υπαγόταν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, με την υπ’ αριθμόν 3670/2013 απόφαση του ΣτΕ η υπόθεση αναπέμφθηκε στη διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση. Με λίγα λόγια η διαδικασία δημοσίευσης των πινάκων με τους υποψηφίους και η έκδοση των πράξεων διορισμού των υποψηφίων έπρεπε να προχωρήσουν.

Παρέκαμψαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού

Τον Μάρτιο του 2013 δημοσιεύτηκαν στο σχετικό ΦΕΚ (235, τεύχος Γ) οι σχετικοί πίνακες, οι οποίοι περιλάμβαναν τα ονόματα 15 επιτυχόντων και 30 επιλαχόντων του σχετικού διαγωνισμού. Θα περίμενε κανείς ότι οι επιτυχόντες θα ξεκινούσαν κανονικά την εργασία τους μέσα στο χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών από τη δημοσιοποίηση των πινάκων, όπως όριζε η προκήρυξη του διαγωνισμού. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη. Στις 27 Ιανουαρίου 2014 ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την κατανομή μόλις οκτώ επιμελητών δικαστηρίων κατηγορίας ΥΕ, παρά το γεγονός ότι οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ήταν 15.

Εναν μήνα μετά ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ενέκρινε τον διορισμό οκτώ ατόμων όπως όριζε η απόφαση Μητσοτάκη. Μάλιστα η σχετική απόφαση του κ. Αθανασίου δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2014 και αρ. φύλλου 200. Το στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι τα πρόσωπα που επέλεξε να διορίσει ο κ. Αθανασίου. Αντί να προχωρήσει στον διορισμό υποψηφίων από τη λίστα των επιτυχόντων, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε να διορίσει υποψηφίους από τη λίστα των επιλαχόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους οκτώ διορισθέντες, μόλις οι τρεις προέρχονταν από τον πίνακα των επιτυχόντων. Οι υπόλοιποι πέντε προέρχονταν από τους επιλαχόντες, παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού όριζε ρητά ότι ως διοριστέοι κρίνονται «οι έχοντες στον πίνακα σειρά προτεραιότητας από 1 έως 15». Με λίγα λόγια ο κ. Αθανασίου παρέκαμψε τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων. Η αξιοκρατία και η διαφάνεια πήγαν περίπατο.

Τι έλεγαν στη Βουλή το 2014

Η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή το 2014 έπειτα από ερώτηση του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή προς τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Χαράλαμπο Αθανασίου. Συγκεκριμένα ο κ. Κοντονής ζητούσε να ενημερωθεί για ποιο λόγο δεν τηρήθηκε η σειρά του πίνακα κατάταξης ως προς τους επιτυχόντες κατά τον διορισμό των δικαστικών επιμελητών, όπως επίσης τι σκόπευαν να κάνουν για να αποκατασταθεί η παρανομία.

Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις αποφάσεις του ΣτΕ και παρέπεμψε στον κ. Αθανασίου για περαιτέρω απαντήσεις. Ωστόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ (4148/2013, 4149/2013, 4150/2013, 3670/2013, 195/2013) δεν αναφέρουν πουθενά ότι θα πρέπει να διοριστούν οκτώ υποψήφιοι από τους δεκαπέντε και να προτιμηθούν οι επιλαχόντες από τους επιτυχόντες.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου ανέφερε στην απάντησή του ότι το θέμα θα επανεξεταζόταν σε συνεργασία με το γραφείο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφασιστεί η ανάκληση ή όχι της συγκεκριμένης απόφασης.

Τελικά, τον Απρίλιο του 2016 το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην εκ νέου συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής του διαγωνισμού. Είχε προηγηθεί η υπ’ αριθμόν 1687/2015 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία ακυρώθηκε η παράλειψη επιλογής συγκεκριμένων υποψηφίων. Στην προφορική συνέντευξη έλαβαν μέρος 26 άτομα και στα τέλη του περασμένου Μαρτίου δημοσιεύτηκαν τα ονόματα των 15 διοριστέων. Μεταξύ αυτών και όσοι δικαιώθηκαν στο εφετείο όπου είχαν προσφύγει εξαιτίας της απόφασης του κ. Αθανασίου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter