“Διπλωματική νίκη οι δηλώσεις Ερντογάν”

“Διπλωματική νίκη οι δηλώσεις Ερντογάν”

Ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε στάση απέναντι στη συνθήκη της Λωζάννης

«Μεγάλη και πολύ θετική διπλωματική εξέλιξη», χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι τη δήλωση Ερντογάν, περί εφαρμογής της συνθήκης της Λωζάνης. Σε αντίθεση με την υψηλής έντασης επιθετική ρητορική του πρόσφατου παρελθόντος κατά της συνθήκης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συμφωνεί να εφαρμόζεται πλήρως η Λωζάννη. Μπροστά στην ελληνική αντιπροσωπεία δεν αμφισβήτησε καθόλου τη συνθήκη, αντίθετα δήλωσε ότι τη σέβεται.

«Πρόκειται για ένδειξη υποχώρησης από τις μέχρι πρότινος θέσεις του, που αμφισβητούσαν την αξία της συνθήκης της Λωζάννης. Κάτι, βέβαια, που μένει να αποδειχτεί στην πράξη», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα τερματισμού παραβιάσεων, παραβάσεων, τουρκικής προκλητικότητας, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν σε διακυβερνητική συνεργασία και να επανεκκινήσουν σταδιακά διερευνητικές επαφές, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πολιτικές διαβουλεύσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν:

“Μερίδα της ελληνικής αντιπολίτευσης ασκεί κριτική, ισχυριζόμενη ότι τώρα ο Ερντογάν δηλώνει ότι «θέλει να εφαρμόσει τη Λωζάννη, και, άρα, την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών».

Αφενός, δεν τέθηκε από τουρκικής πλευράς τέτοιο ζήτημα και, αφετέρου, αν υπήρχε στοιχειώδης γνώση διεθνούς δικαίου από πλευράς αντιπολίτευσης, τότε θα ήταν και σε αυτή σαφές ότι ζήτημα τέτοιο δεν υφίσταται, διότι έχει μεσολαβήσει η Συνθήκη του Μοντρέ, που ρυθμίζει το καθεστώς των Στενών και των γύρω νησιών. Το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αυτονόητα μέσα στη σχιζοφρένειά της. Αλλά, όταν δίνεις μια μάχη, δεν μπορείς να υπονομεύεις την εθνική γραμμή για μικροπολιτικό όφελος. Αντί να επιχαίρουν όμως για τη θετική εξέλιξη, υπονοούν ότι είναι σε βάρος μας η Συνθήκη της Λωζάννης. Θα πρέπει όλοι αυτοί που μεμψιμοιρούν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

– Είμαστε υπέρ της Συνθήκης της Λωζάννης ή δεν είμαστε ;

– Θεωρούν τη Συνθήκη της Λωζάνης κακό πράγμα ;

– Μήπως θέλουν αναθεώρησή της ;

– Να μας πει η αντιπολίτευση, η συνθήκη της Λωζάννης είναι αποδεκτή από την Ελλάδα ή δεν είναι ;

– Ως τώρα ο Ερντογάν έλεγε ότι αμφισβητεί τη Λωζάννη και ζητούσαμε εφαρμογή της

Τώρα που λέει «δεν την αμφισβητώ και τη δέχομαι», δεν μας αρέσει ούτε αυτό;”

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter