Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Ισπανίας με ευθύνες του Ισπανού πρέσβη

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Ισπανίας με ευθύνες του Ισπανού πρέσβη

Σε αυστηρότατους τόνους εγκαλεί τον Ισπανό πρέσβη, Ενρίκε Βιγκέρα, το υπουργείο Εξωτερικών ενώ τον καλεί να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ανάμειξη του πρέσβη στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας, καλώντας τον Βιγκέρα να “προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του” και να “παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική Κυβέρνηση”.

Ο Ισπανός διπλωμάτη δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι η Αθήνα δεν έχει στηρίξει επαρκώς τη Μαδρίτη έναντι των αποσχιστικών προσπαθειών της Καταλονίας, ενώ αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξέφρασε απερίφραστα» την στήριξή του στην ισπανική κυβέρνηση.

“Με έκπληξη” αναφέρει η ανακοίνωση “καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση”.

Ο κ. Βιγκέρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” αναφέρει ότι για το Καταλανικό έλαβε “άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία” μιλώντας προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του εξέφρασε “απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας”, όπως επίσης άκουσε “ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”. Σχολίασε δε ότι για τον ίδιο “αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση” και πρόσθεσε: “Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας”.

Με τα σχόλια του αυτά ο Ισπανός διπλωμάτης, όπως τονίζει το ΥΠΕΞ “προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση”. Μάλιστα “υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση”.

Ο Ισπανός πρέσβης, καταλήγει η ανακοίνωση “απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας”.

Παπαδημούλης: Δεν είναι δουλειά ενός πρέσβη να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις

«Δεν είναι δουλειά ενός πρέσβη, ούτε του Ισπανού είτε οποιουδήποτε, να ανακατεύεται στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας που τον φιλοξενεί ως πρέσβη», σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είπε, προσυπέγραψε τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών και σημείωσε ότι περιμένει την ανάκληση της δήλωσης από τον ίδιο τον πρέσβη αλλά και από τη χώρα την οποία εκπροσωπεί.

Για το θέμα της Καταλονίας εκτίμησε ότι η κρίση στις σχέσεις Μαδρίτης-Βαρκελώνης είναι μια πληγή όχι μόνο για την ίδια την Ισπανία αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, τόνισε ότι ο μόνος λογικός δρόμος είναι ο δρόμος του διαλόγου για την αναζήτηση μιας συμφωνημένης βιώσιμης λύσης και υπογράμμισε ότι δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή νέες αποσχίσεις και δημιουργία νέων κρατών αλλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο στην Ευρώπη να συνυπάρξουν δημοκρατικά οι διαφορετικές ταυτότητες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter