ΔΝΤ: Επιταχύνεται η διαδικασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΔΝΤ: Επιταχύνεται η διαδικασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Οι αποφάσεις του Eurogroup τον Ιανουάριο θα επιταχύνουν τις τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος που κατ’ αρχήν έχει εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης που παρέχει το Ταμείο. Πρόσθεσε, δε, ότι το Ταμείο, πριν λάβει την οριστική απόφασή του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιήσει το ίδιο τη λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Ο Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει, δηλαδή η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής Οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «επιτήρησης».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Ερωτηθείς για τις παραδοχές των σεναρίων που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο πλαίσιο των επικείμενων stress tests των ελληνικών τραπεζών, ο Μάρεϊ αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η διαδικασία θα συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter