ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δεν «τα΄χουν βρει» ακόμα για την ελάφρυνση του χρέους

ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δεν «τα΄χουν βρει» ακόμα για την ελάφρυνση του χρέους

Την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις επισήμανε ότι δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί οι διαφορές του Ταμείου με τους Ευρωπαίους, προκειμένου να εγκριθεί από το ΔΝΤ η ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής πίστωσης που περιλαμβάνει το επί της αρχής πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, το ΔΝΤ έχει ένα «επί της αρχής» πρόγραμμα με την Ελλάδα και προκειμένου να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον θα πρέπει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι που γίνεται και υπάρχει πρόοδος, και δεύτερον να υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Όταν θα έχουμε και τα δύο αυτά ζητήματα στη θέση τους θα πάμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο για να ενεργοποιήσουμε το “επί της αρχής” πρόγραμμα», επεσήμανε. Συμπληρώνοντας, υποστήριξε ότι παρόλο που έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με το 2015, παρόλα αυτά δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για κάτι τέτοιο και επανέλαβε πως παραμένουν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυξημένη η πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά η Eurasia

Με μία περίεργη και απροσδόκητη τροπή των γεγονότων, αυξάνονται οι πιθανότητες να συμμετέχει το ΔΝΤ επισήμως στο τρίτο πρόγραμμα πριν την ολοκλήρωσή του στις 20 Αυγούστου, αναφέρει ο αναλυτής της Eurasia, Mujtaba Rahman σε σημείωμά του προς τους πελάτες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, το ΔΝΤ σηματοδοτεί την προθυμία του να ενεργοποιήσει την προληπτική συμφωνία (stand-by) με την Ελλάδα και επισήμως να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα μαζί με τους Ευρωπαίους.

Μόλις λήξει το ελληνικό πρόγραμμα, το βασικό σενάριο της Eurasia παραμένει ότι η χώρα θα προχωρήσει σε ένα πλαίσιο που είναι γνωστό ως ενισχυμένη εποπτεία.

Η πολιτική συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα καθώς και η ελάφρυνση χρέους είναι πιθανό να γίνουν μέχρι το Μάιο ή το Eurogroup της 21ης Ιουνίου το αργότερο.

Αυτή τη Δευτέρα, το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αναφέρει το Μπλούμπεργκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter