Documento, αποστολή στις Πρέσπες – Όσα δεν έδειξαν τα ΜΜΕ

Documento, αποστολή στις Πρέσπες  – Όσα δεν έδειξαν τα ΜΜΕ

Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση της ΝΔ για τα επεισόδια στο Πισοδέρι Φλώρινας νομίζει ότι ζει σε άλλο κόσμο. Το Documento και ο υπογραφών βρέθηκαν από το Σάββατο το μεσημέρι πρώτα στη Φλώρινα και μετά στις Πρέσπες, στον Λαιμό και στους Ψαράδες.

Στην ακριτική Φλώρινα συνομιλήσαμε με πολίτες, αρκετούς που βλέπανε αρνητικά τη συμφωνία άλλους που μιλούσαν με θετικά λόγια γι αυτή. Όλοι όμως ανεξαιρέτως είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τους γείτονές τους στην πΓΔΜ. Τα λόγια τους δεν είχαν ίχνος μισαλλοδοξίας ακόμη κι όταν εξηγούσαν γιατί δεν θέλουν το όνομα «Μακεδονία».

Κατά τα λοιπά η μέρα κύλησε όπως κάθε Σάββατο στην ακριτική πόλη με τους φοιτητές από τα ΤΕΙ να πίνουν τον καφέ τους στο ποτάμι που διασχίζει την πόλη, τα μαγαζιά να βγάζουν σιγά σιγά τα τραπεζάκια έξω μετά τον βαρύ στην περιοχή χειμώνα και πολλούς να μεταβαίνουν στο Μοναστήρι στην πΓΔΜ για τα συνηθισμένα ψώνια ή για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους με φτηνή βενζίνη. Ούτε μία στιγμή πάντως δεν καταλάβαμε ότι μία ημέρα μετά λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα θα υπογράφονταν η συμφωνία Ελλάδος – πΓΔΜ. Δεν υπήρχε κανέναν «πολεμικό» κλίμα και καμία επερχόμενη εθνική καταστροφή.

Το πρωί της Κυριακής ξεκινήσαμε από τη Φλώρινα για τον Λαιμό όπου θα μας περίμενε βανάκι του Δήμου να μας μεταφέρει στους Ψαράδες και στον χώρο υπογραφής της συμφωνίας. Στον δρόμο, περίπου 40 λεπτά απόσταση, υπήρχαν σε πολλά σημεία αστυνομικές δυνάμεις με τον πρώτο έλεγχο να γίνεται στο Πισοδέρι (όπου θα γινόταν η αντισυγκέντρωση), τον δεύτερο στη στροφή για Πρέσπες, τον τρίτο στη στροφή για Λαιμό και τον τέταρτο λίγο έξω από τους Ψαράδες. Περνούσαν μόνο όσοι είχαν διαπιστεύσεις.

Σε κανένα σημείο δεν συναντήσαμε διαδηλωτές εκτός από μια μικρή ομάδα 15 περίπου ατόμων στον Λαιμό με Ελληνικές σημαίες. Ήταν προφανές ότι το μπλόκο στους διαδηλωτές θα γινόταν στο Πισοδέρι με την αστυνομία να μην τους αφήνει να συνεχίζουν για τους Ψαράδες.

Σε καμία περίπτωση η αστυνομία δεν έδειξε πρωτοφανή αγριότητα και δεν χρειάστηκε άλλωστε διότι ούτε οι διαδηλωτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία επέδειξαν παραβατική συμπεριφορά. Το κάλεσμα της ΝΔ προς αυτούς τους πολίτες να «να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία» μόνο ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία μπορεί να εκληφθεί.

Στο χώρο της εκδήλωσης έλαβαν χώρα και μερικά άκρως ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα γεγονότα. Πρώτα από όλα το κέφι του κ. Κοτζιά, ο οποίος με το γνωστό ψαθάκι του στο χέρι τραγουδούσε «happy birthday» στον Μάθιου Νίμιτς. Με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας ΥΠΕΞ έδειχνε πόσο επίπονη ήταν γι αυτόν η μακρά διαπραγμάτευση και πόσο απελευθερωμένος νοιώθει τώρα. Μετά η οικειότητα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν ότι οι μέρες που η Τουρκία αλώνιζε στην κυριολεξία στο γειτονικό κράτος τελειώνουν. Επίσης η συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των συναδέφλων τους του Σοσιαλιστικού κόμματος του κ. Ζάεφ. Συναντήθηκαν μόλις οι δύο αντιπροσωπείες έφυγαν για το δείπνο στην άλλη πλευρά της λίμνης και αντάλλαξαν απόψεις για το πως μπορούν να πάνε παρακάτω τη συμφωνία και με ποιους τρόπους θα κάνουν πράξη τη συνεργασία των δύο κρατών.

Ακούστηκαν και αντίθετες απόψεις. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η καμπάνα της εκκλησίας στους Ψαράδες ηχούσε πένθιμα. Κανείς δεν σκέφτηκε να τη σταματήσει. Λίγο αργότερα οι τρεις ιερείς περπατούσαν στον χώρο της εκδήλωσης. 

Ο ήχος της καμπάνας ήταν μια ηχηρή υπόμνηση ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία που οι πολιτικές ηγεσίες στις δύο πλευρές των συνόρων θα πρέπει να δουλέψουν πολλοί για να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από αυτή. Αν δεν το κάνουν και καθίσουν στις δάφνες της συμφωνίας κακό του κεφαλιού τους.   

Διαβάστε ακόμα: Ιστορική συμφωνία, νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter