Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές στο επόμενο 48ωρο

Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές στο επόμενο 48ωρο

Την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η ελληνική δημοκρατία το επόμενο 48ωρο. Θα είναι η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά τον Απρίλιο του 2014 όταν είχε συναφθεί με τράπεζες κοινοπρακτικό ομόλογο πενταετούς διάρκειας, λήξης 2019, ύψους 3 δις. ευρώ με επιτόκιο 4,75% και απόδοση 4,95%.

Σε αυτό το ομόλογο του Απριλίου του 2014 αναμένεται να στηριχθεί η νέα έκδοση (εκτός απροόπτου ) με τη διαφορά ότι οι όροι θα είναι λίγο καλύτεροι δεδομένης της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τους τελευταίους μήνες και κυρίως μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν είναι συμπτωματικό ότι οι αποδόσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα Δευτέρα στο 5,2%.

Το νέο ομόλογο θα στηριχθεί στο προηγούμενο με την έννοια ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που είναι ο αρμόδιος φορέας δημοσίου, θα ζητήσει από τους κατόχους του ομολόγου που λήγει το 2019 να το ανταλλάξουν με νέο πενταετούς διάρκειας (λήξης το 2022) έτσι ώστε να μετακυληθεί η λήξη των 3 δις. και ενδεχομένως να αντληθεί επιπλέον ποσό (π.χ. σύνολο 5 δις. ευρώ). Στην έκδοση θα συμμετάσχουν και ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα αντικαταστήσουν το παλαιό 5ετές με το νέο ομόλογο αντίστοιχης διάρκειας.

Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών μεταξύ 4,4% έως 4,5% έναντι 4,95% που ήταν η απόδοση του ομόλογου αντίστοιχης διάρκειας, που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το 2014.

Αν κάποιος διερωτάται γιατί η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές όταν το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο η απάντηση είναι η εξής:

– Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι δάνεια από τον ESM και το ΔΝΤ και όχι ομόλογα, που είναι υπό διαπραγμάτευση ελεύθερα στην αγορά. Συνεπώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτά τα λίγα ομόλογα θα αποπληρωθούν στη λήξη τους.

– Το ύψος των αποδόσεων είναι εξαιρετικά δελεαστικό σε σχέση με άλλα ομόλογα κρατών που κυκλοφορούν στην αγορά. Σίγουρα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο και γι΄αυτό το ύψος των αποδόσεων είναι πολύ υψηλότερο από τα λοιπά ομόλογα

– Η Ελλάδα πρέπει να προσεγγίσει σιγά-σιγά τις αγορές έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει μία κανονική καμπύλη επιτοκίων (διαμορφώνεται από διαφορετικές εκδόσεις ομολόγων) έτσι ώστε να ξαναμπει στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών και να γίνει επενδυτικός προορισμός.

Τέλος να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες – πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη – για να αξιολογήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Μαίου. Συνεπώς η κυβέρνηση θα ήθελε να βγει νωρίτερα στις αγορές, έτσι ώστε να αποφύγει τυχόν απρόοπτα.

Κυβερνητική πηγή πάντως, μιλώντας στο ΑΠΕ για το θέμα είπε πως «Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση» και «Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter