ΔΟΛ: Τα περιουσιακά στοιχεία μιας αυτοκρατορίας που θα βγουν στο σφυρί

ΔΟΛ: Τα περιουσιακά στοιχεία μιας αυτοκρατορίας  που θα βγουν στο σφυρί

Εφημερίδες, περιοδικά, σάιτ, ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, συμμετοχές σε εταιρείες, ακόμη και αγροτεμάχια. Τα περιουσιακά στοιχεία της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας του ΔΟΛ, τα οποία αποκαλύπτει το Documento, δείχνουν ότι πρόκειται για έναν κολοσσό ο οποίος κατόρθωνε να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από την κρατική και ιδιωτική διαφήμιση όπως και δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων από τις τράπεζες.

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ μέσω της διαδικασίας πλειοδοτικών διαγωνισμών. Πρόκειται και τυπικά για το τέλος του πάλαι ποτέ κραταιού συγκροτήματος, το οποίο κατάφερε επί δεκαετίες να κυριαρχήσει στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Να κινεί τα νήματα της πολιτικής ζωής εκ του παρασκηνίου, όπως λεγόταν, και να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.

Ωστόσο αυτά που προκαλούν ενδιαφέρον είναι τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατοχή του υπάρχουν 353 σήματα εφημερίδων, περιοδικών, ιστοσελίδων. Πρόκειται για δεκάδες έντυπα –με τις όποιες πιθανές παραλλαγές στους τίτλους τους για να αποτρέψουν την αντιγραφή, αλλά ακόμη και στήλες εντύπων– μέσω των οποίων ο ΔΟΛ εισέπραττε επί χρόνια εκατομμύρια ευρώ κρατικής αλλά και ιδιωτικής διαφήμισης. Η δύναμη πυρός της πρώην «αυτοκρατορίας» μέσω της οποίας εξασφάλιζε την ισχύ αλλά και την επιβίωσή της. Οσο περισσότεροι αναγνώστες τόσο μεγαλύτερη διαφήμιση για τον Οργανισμό αλλά και επιρροή, με δυνατότητα λήψης δανείων εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες, τα οποία δεν επιστράφηκαν ποτέ.

Ορισμένα από τα σήματα αυτά είναι ακόμη ενεργά, ενώ κάποια έχουν λήξει. Μεταξύ των πρώτων είναι οι ιστορικοί τίτλοι των «Νέων» και του «Βήματος», ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Το Βήμα της Κυριακής» με το περιοδικό του «ΒHmagazinο», όπως επίσης οι ιστοσελίδες «tovima.gr», «tanea.gr», «vimafm.gr» κ.λπ. Πρόκειται ίσως για τους πιο γνωστούς τίτλους οι οποίοι αποτέλεσαν και το σήμα κατατεθέν του ΔΟΛ.

Μεταξύ των σημάτων που έχουν λήξει είναι το «Ρομάντσο», οι «Διακοπές», «Το Παιδί μου κι εγώ», από τα πιο γνωστά έντυπα, αλλά και σήματα για τα οποία κανείς ποτέ δεν φανταζόταν ότι ανήκουν στον ΔΟΛ όπως «Τρόπαιο», «Πάρτα όλα», «Αναζήτηση», «Ζήτηση» κ.ά.

Στο σφυρί το ποσοστό της Τηλέτυπος

Στο σφυρί αναμένεται να βγουν όμως και οι συμμετοχές της ΔΟΛ ΑΕ σε σειρά από εταιρείες, κάποιες από τις οποίες ήταν μάλιστα εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Η σημαντικότερη ίσως από αυτές είναι η Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ο οποίος για χρόνια ολόκληρα αποτέλεσε έναν από τους πολιορκητικούς κριούς του ΔΟΛ για την εξασφάλιση επιρροής και σημαντικών εσόδων την εποχή των παχιών αγελάδων. Σε αυτήν ο ΔΟΛ φέρεται να έχει ποσοστό συμμετοχής που αγγίζει το 22,11%.

Επίσης θα εκποιηθεί το 30% της Εκτυπώσεις Iris Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες εκτυπωτικές μονάδες, το 41,22% της Αργος Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως, Διαχειρίσεως και μεταφορών, μιας από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες διανομής Τύπου στη χώρα, το 95,34% της ΔΟΛ Digital Ανώνυμη Εταιρεία, το 99,75% της Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM Ανώνυμη Εταιρεία, το 99,36% της Studio ATA – Ανεξάρτητα Τηλεοπτικά Στούντιο Αθηνών ΑΕ, μια εταιρεία με πάμπολλες τηλεοπτικές παραγωγές τα προηγούμενα χρόνια και το 33,33% της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ. Οι σημαντικότερες ίσως από τις εταιρείες στις οποίες συμμετείχε ο ΔΟΛ και οι οποίες κάλυπταν ένα φάσμα δραστηριοτήτων (ραδιόφωνο, εκτυπώσεις, διανομή κ.λπ.)

Την ίδια ώρα ο ΔΟΛ συμμετείχε και σε σειρά από άλλες εταιρείες με πολύ μικρά ποσοστά. Οπως η Μιχάλης Λεβής Ανώνυμος Εμπορική – Τεχνική – Εκπαιδευτική και Ναυτιλιακή Εταιρεία με ποσοστό συμμετοχής 0,5%, ενώ είχε το 6,24% της Παπασωτηρίου Ανώνυμη Εμπορική Εκδοτική Εισαγωγική Εξαγωγική Εταιρεία Διεθνές Τεχνικό Βιβλιοπωλείο, το 0,36% της Χαϊδεμένος Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία κ.ά.

Τα ακίνητο της Χρήστου Λαδά και… αγροτεμάχια

Εκτός από τη συμμετοχή σε εταιρείες ο ΔΟΛ διαθέτει επίσης και σημαντική ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για δύο ακίνητα του ΔΟΛ στην οδό Χρήστου Λαδά, στην πλατεία Καρύτση στο κέντρο της Αθήνας. Το ένα είναι το ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ, έδρα επί δεκαετίες του συγκροτήματος, ενώ το άλλο είναι το διπλανό κτίριο το οποίο αποτελείται από γραφεία.

Εκτός όμως από αυτά, ο ΔΟΛ διαθέτει επίσης ακίνητα στην Καλλιθέα (αποθήκη και ημιυπόγειο χώρο), ένα αγροτεμάχιο στη Νέα Ρεδαιστό του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, ένα αγροτικό ακίνητο 16.758 τ.μ. στα Σφακιά της Κρήτης, όπως επίσης και δύο αγροτεμάχια στην Παιανία.

Η θωρακισμένη Μερσεντές του Ψυχάρη

Εκτός από τη συμμετοχή σε εταιρείες ο ΔΟΛ διαθέτει επίσης και 11 μεταφορικά μέσα. Μεταξύ αυτών και η θωρακισμένη Μερσεντές S600 με την οποία κυκλοφορούσε ο Σταύρος Ψυχάρης. Η Μερσεντές είχε προκαλέσει ουκ ολίγα σχόλια ειδικά τα τελευταία χρόνια με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Οργανισμός και την αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων του.

Στα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ συγκαταλέγεται επίσης και το ιστορικό αρχείο του Οργανισμού. Αυτό περιλαμβάνει τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή όλα τα φύλλα που έχουν εκδοθεί από το «Ελεύθερον Βήμα» όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1922 και συνέχισε ως «Το Βήμα» αλλά και από τις εφημερίδες «Αθηναϊκά Νέα» και «Τα Νέα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος». 

Δείτε αναλυτικά την περιουσία του ΔΟΛ που βγαίνει σε εκποίηση:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/05/01/59079dfccd3a185ae032ca32.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter