Δρίτσας: Αν η Επιτροπή διερευνούσε το #Novartis_Gate θα παραγράφονταν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων

Δρίτσας: Αν η Επιτροπή διερευνούσε το #Novartis_Gate θα παραγράφονταν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων

Ως η μόνη αρμόδια για να ρίξει άπλετο φως στο σκάνδαλο Novartis χρίζεται η τακτική δικαιοσύνη από την αρμόδια Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να μην παραγραφούν οι τυχόν ευθύνες των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων.

«Η εκδίκαση υποθέσεων εμπλεκόμενων πολιτικών με νόμους και διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους πολίτες θα διαχωρίσει αθώους από ενόχους», είναι το σημείο που συμπυκνώνει το σκεπτικό της πλειοψηφίας από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής για το Novartis – Gate.

Ο κ. Δρίτσας σημειώνει πως μετά τις τοποθετήσεις των δύο εισηγητών της πλειοψηφίας, Ν. Παρασκευόπουλος και Γ. Λαζαρίδης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντίστοιχα, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι αναρμόδια να διερευνήσει την υπόθεση. «Με την κρίση της η Επιτροπή αποφαίνεται για το κρίσιμο θέμα, με το οποίο κλήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής να ασχοληθεί», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου και προστίθεται πως η Επιτροπή «δέχεται ότι δεν έχει η ίδια η Βουλή αρμοδιότητα να διώξει πράξεις δωροληψίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές πράξεις, που φέρονται ότι τελέστηκαν από τους αναφερόμενους πρωθυπουργούς και υπουργούς. Ως εκ τούτου αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης».

Κατά την κρίση της πλειοψηφίας, η τακτική δικαιοσύνη είναι και η μόνη που εξασφαλίζει τη δυνατότητα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. «Δηλαδή να εξεταστούν τα αποδεικτικά μέσα και να αξιολογηθούν εξονυχιστικά» εξηγεί ο κ. Δρίτσας και υπενθυμίζει ότι η ενδεχόμενη αρμοδιότητα της ίδιας της Βουλής κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος θα οδηγούσε σε παραγραφή ευθυνών για όλες τις πράξεις. «Δηλαδή σε συσκότιση και αδιάκριτη ατιμωρησία» αποσαφηνίζει και εκφράζει τη βεβαιότητα της πλειοψηφίας ότι η εκδίκαση υποθέσεων εμπλεκόμενων πολιτικών με νόμους και διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους πολίτες θα διαχωρίσει αθώους από ενόχους και θα επιτρέψει την αποκατάσταση της δικαιοκρατικής τάξης απέναντι στη διαφθορά στη χώρα, επιδιώκοντας την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ενημερώνει πως στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, η οποία θα είναι και η τελευταία, η πλειοψηφία αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταθέσουν τις πορισματικές προτάσεις τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter