Δώδεκα ημέρες για τεχνική συμφωνία με τρία «ανοιχτά» θέματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Δώδεκα ημέρες για τεχνική συμφωνία με τρία «ανοιχτά» θέματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται από αύριο Δευτέρα μέσω τηλεδιασκέψεων κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι μέχρι το Eurogroup στις 7 Απριλίου είναι εφικτό οι δύο πλευρές να φτάσουν σε μία τεχνική συμφωνία.

Μάλιστα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι τα όσα συνέβησαν στην Ιταλική πρωτεύουσα μπροστά αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες «θα βοηθήσουν» ώστε σύντομα να κλείσουν και τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες το τριήμερο Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη άφησαν μοναδικά αγκάθια στο τραπέζι το αίτημα του ΔΝΤ για θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (lock out) και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και από πλευράς Ευρωπαϊκών θεσμών το αίτημα για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Στη Ρώμη στο κείμενο που υπέγραψαν οι 27 ηγέτες δεν υπάρχει αναφορά για το εργασιακό, όπως ζήτησε η Αθήνα, ωστόσο η αναφορά σε μία ένωση που θα λαμβάνει υπόψη «την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινωνικοί εταίροι» ικανοποίησε την κυβέρνηση.

Άλλωστε ο κ. Τσίπρας είχε φροντίσει να δώσει με σαφή τρόπο το στίγμα των προθέσεών του λέγοντας πως «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Δεν υπάρχει όμως επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ το να παλέψουμε εντός για να την αλλάξουμε».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά έστρεψε τα βέλη του και στο εσωτερικό της χώρας και έναντι της ΓΣΕΕ λέγοντας «δίνουμε μια μάχη η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζομένων της χώρας μας, χωρίς να έχουμε τη στήριξη σε αυτή τη μάχη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων στη χώρα μας», θυμίζοντας μάλιστα τη στάση της κορυφαίας εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού σχολιάζοντας την αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να μας καλούν συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη, όπως π.χ. στη Γερμανία στηρίζοντας τις θέσεις και την προσπάθειά μας για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας και η ΓΣΕΕ να συνεχίζει την αφωνία της».   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter