Δωρεάν ποτό και ταξί, για να πειστούν οι Γάλλοι να ψηφίσουν

Δωρεάν ποτό και ταξί, για να πειστούν οι Γάλλοι να ψηφίσουν

Πρωτοβουλίες πολιτών για τις σημερινές κρίσιμες εκλογές

Για τους ανήμπορους να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα, αλλά και όσους προφασίζονταν τα μύρια όσα για να μην προσέλθουν στην κάλπη, Γάλλοι πολίτες βρήκαν τις λύσεις…

Πρώτος έδωσε την ιδέα ένας ταξιτζής στη Βρετάνη που από την Κυριακή 9 Απριλίου έκανε γνωστό μέσα από τον Τύπο ότι για τη σημερινή μέρα το ταξί του θα είναι στη διάθεση των ηλικιωμένων ή άλλων ανήμπορων ψηφοφόρων για να τους μεταφέρει στο εκλογικό τους κέντρο. « Έρχομαι στη θέση τους, μια μέρα θα γεράσω και εγώ και θα ήθελα κάποιος να ασχοληθεί μαζί μου», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο «France Bleu » ο Γκιγιόμ Αμόν που έχει το ίδιο επώνυμο με τον υποψήφιο Μπενουά Αμόν αλλά καμία σχέση μαζί του όπως εξήγησε.

Η ιδέα του γοήτευσε και συμπαρέσυρε ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων του που μέσα από το διαδίκτυο προσφέρουν μεταφορά δωρεάν με το ταξί τους για όσους έχουν πρόβλημα.

Αλλά δεν είναι μόνο η δωρεάν μετακίνηση:

Στο Παρίσι, το blog « My little Paris » είχε την πρωτοβουλία να οργανώσει περίπου 20 μπαρ γύρω από την ιδέα ότι, όσοι πελάτες έχουν τη σφραγίδα στο εκλογικό τους βιβλιάριο ότι ψήφισαν, θα έχουν δωρεάν ποτό.

Στο νησί Ολερόν (νότιο-δυτικά), το ξενοδοχείο προσφέρει μια τρίτη νύχτα δωρεάν, για τους αναποφάσιστους που θα μπορέσουν να ψηφίσουν και να περάσουν ένα τριήμερο στο νησάκι.

Το περιοδικό «Observateur» προτείνει 4 εβδομάδες δωρεάν συνδρομή σαν ανταμοιβή στους πολίτες που εκτέλεσαν το εκλογικό τους καθήκον τους.

Η εταιρία «Blablacar» που οργανώνει ομαδικές μετακινήσεις πολιτών (συνεπιβατισμό) μπήκε και αυτή στο παιγνίδι, οργανώνοντας την «μπλαμπλαψήφο»! στις αρχές του απογεύματος, είχαν ήδη μεταφερθεί δωρεάν 45 άτομα στο εκλογικό τους κέντρο.

Με αυτά τα “κόλπα”, στο 69,42% είχε φτάσει, στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), η συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Περί τα 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται  σήμερα στις κάλπες για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Για τις εκτιμήσεις τους τα Ινστιτούτα έχουν επιλέξει 220 εκλογικά κέντρα επαρχίας, με 1.000 περίπου ψηφοφόρους το καθένα, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά και στα οποία η καταμέτρηση ξεκινάει στις 19.00, ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης. Για να κερδίσουν χρόνο τα Ινστιτούτα, άλλαξαν μέθοδο αφού τα πάντα σήμερα θα περάσουν από το τηλέφωνο (smartphone) και το διαδίκτυο.

Πριν από πέντε χρόνια, το άτομο που έκανε την έρευνα για ένα Ινστιτούτο, έδινε τα στοιχεία για κάθε υποψήφιο σε έναν τηλεφωνητή που τα κατέγραφε, στη συνέχεια τα αντέγραφαν και τα έστελναν για επεξεργασία. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα σε σύγκριση με την τωρινή μέθοδο, που από το προσωπικό τηλέφωνο του ατόμου που έχει την ευθύνη της έρευνας, συγκεντρώνονται άμεσα και μέσω web και με ειδική εφαρμογή γίνεται η επεξεργασία.

Γύρω στις 19.30 τα Ινστιτούτα θα μπορέσουν να περάσουν στη δεύτερη φάση μελετώντας τα επόμενα 200 επιλεγμένα εκλογικά κέντρα. Η τελική εκτίμηση θα δοθεί στις 20.00 με το τέλος της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί από την Ανώτατη Αρχή για την ψηφοφορία, στη Γαλλία απαγορεύεται να δοθεί από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, η όποια εκτίμηση ή πρόβλεψη πριν κλείσουν οι κάλπες στις 20.00. Η απαγόρευση αυτή όμως δεν ισχύει στις γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο ή η Ελβετία, που έχουν παράδοση πλέον να σπάζουν τον κανόνα και να δίνουν τις εκτιμήσεις μέσω διαδίκτυου, προκαλώντας κάθε φορά μια σχετική σύγχυση.

Στη φετινή εκλογή και επειδή η απόσταση ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους είναι πολύ μικρή, οι επικεφαλής των Ινστιτούτων επισείουν την προσοχή, και προειδοποιούν ότι στις 20.00 ίσως στις τηλεοράσεις να μην εμφανισθούν δύο, αλλά τρία πρόσωπα υποψηφίων ικανών να κερδίσουν για να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εγγεγραμμένοι 119.773 ψηφοφόροι, εκ των οποίων 11.242 στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία.

Στη Νέα Υόρκη, το προξενείο της Γαλλίας στην 5η Λεωφόρο εκκενώθηκε για λίγη ώρα και όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία, μετά από προειδοποίηση για βόμβα. Δεκάδες ψηφοφόροι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κτίριο απομακρύνθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αστυνομίας. Σύμφωνα με την πρόξενο της Νέας Υόρκης Αν Κλερ Λεζάντρ, η διαδικασία ξεκίνησε πάλι περίπου 50 λεπτά αργότερα.

Το προξενείο της Νέας Υόρκης έχει 28.500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και είναι ένα από 16 γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούσαν να ψηφίσουν οι Γάλλοι πολίτες.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή των εκλογών στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι σε κάποιες πόλεις -κυρίως στο Μόντρεαλ του Καναδά- η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη (πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές) ώστε έξω από τα εκλογικά τμήματα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι στο Μόντρεαλ ανέρχονται σε 57.762.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσήλθαν σε 54 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 42 στο Λονδίνο, όπου εγγεγραμμένοι είναι 72.000.

Ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο. Στην πόλη εγγεγραμμένοι είναι 12.000 Γάλλοι ψηφοφόροι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter