Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο με περιττώματα – 500.000 θάνατοι κάθε χρόνο

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο με περιττώματα – 500.000 θάνατοι κάθε χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας πως σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν ακόμη πόσιμο νερό μολυσμένο με περιττώματα.

 «Σήμερα, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πηγές πόσιμου νερού μολυσμένες από κόπρανα, κάτι που τους εκθέτει στον κίνδυνο να μολυνθούν από χολέρα, δυσεντερία, τύφο και πολιομυελίτιδα», εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ, η Δρ. Μαρία Νέιρα.

«Εκτιμάται ότι το μολυσμένο πόσιμο νερό προκαλεί πάνω από 500.000 θανάτους από διάρροια κάθε χρόνο», πρόσθεσε η ίδια σε μια ανακοίνωση του οργανισμού. 

Το 2015, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι χώρες-μέλη του είχαν εκπονήσει έναν κατάλογο 17 στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που επιδιώκουν να επιτύχουν μέχρι το 2030. Ένας από τους στόχους αυτούς είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση και να υπάρξει βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Αλλά ο στόχος αυτός δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί «εάν δεν ληφθούν μέτρα για να χρησιμοποιηθούν οι οικονομικοί πόροι με πιο αποτελεσματικό τρόπο και δεν ενταθούν οι προσπάθειες για να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης», τονίζει ο ΠΟΥ στην ετήσια έκθεσή του, η οποία εκπονήθηκε μαζί με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, υπό τον τίτλο «Παγκόσμια Ανάλυση και Εκτίμηση για την Αποχέτευση και το Πόσιμο Νερό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter