Εφιαλτικές συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Καλιφόρνια

Εφιαλτικές συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Καλιφόρνια

Ένας ανάπηρος εγκαταλείπεται στο καροτσάκι του στην απομόνωση, άλλοι μετανάστες περιμένουν για μήνες για να τους δει οδοντίατρος, ενώ άλλοι κλείνονται αυθαίρετα στην απομόνωση… Αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα που έφερε στο φως μια αιφνιδιαστική επίσκεψη σε κέντρο κράτησης μεταναστών που διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία στο Αντελάντο στην Καλιφόρνια.

Την “αιφνιδιαστική επιθεώρηση” έκανε η γενική επιθεώρηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τον Μάιο στο κέντρο αυτό κράτησης της αμερικανικής μεθοριακής αστυνομίας ICE, η οποία είναι επιφορτισμένη κυρίως με την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Την ώρα της επιθεώρησης 1.659 κρατούμενοι βρισκόντουσαν στο κέντρο αυτό, το μεγαλύτερο στην Καλιφόρνια, το οποίο βρίσκεται 150 χλμ βορειοανατολικά του Λος Άντζελες. Αυτό ανήκει στον ιδιωτικό όμιλο GEO, ο οποίος εξειδικεύεται στη διαχείριση σωφρονιστικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, αλλά έχει παρουσία και στην Αυστραλία και στη Βρετανία.

Κατά την επιθεώρηση αυτή, “εντοπίσαμε έναν αριθμό σοβαρών προβλημάτων (…) που παρουσιάζουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια”, συνοψίζει η γενική επιθεώρηση σε έκθεση που συνέταξε μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή της στο κέντρο, καλώντας την ICE να διορθώσει τα θέματα αυτά το ταχύτερο δυνατό.

Η γενική επιθεώρηση εντόπισε κυρίως “υπερβολικές και ακατάλληλες συνθήκες κράτησης στην απομόνωση”, “ανεπαρκή και καθυστερημένη ιατρική φροντίδα” των κρατουμένων και το πιο συγκλονιστικό: “θηλιές” από πλεγμένα σεντόνια κοσμούσαν τα περισσότερα κελιά.

Σύμφωνα με κρατούμενους που ρωτήθηκαν κατά την επιθεώρηση αυτή, τα σεντόνια αυτά εξυπηρετούν άλλοτε ως σχοινιά για τη μπουγάδα κι άλλοτε ως παραβάν για να δημιουργούν την αίσθηση του ιδιωτικού χώρου. Ωστόσο οι αποκαλούμενες “κρεμάλες” από το προσωπικό του κέντρου έχουν περισσότερο από μια φορά εξυπηρετήσει σε αυτοκτονίες κρατουμένων, οι οποίοι κρεμάστηκαν, αποκαλύπτεται στην έκθεση αυτή.

Η γενική επιθεώρηση κατήγγειλε επίσης σοβαρές δυσλειτουργίες στις διαδικασίες που ακολουθούνται για να τεθεί κάποιος κρατούμενος σε απομόνωση, για πειθαρχικούς ή διοικητικούς λόγους. Γι’ αυτό επικαλείται το παράδειγμα ενός ανάπηρου άνδρα, ο οποίος είχε εγκαταλειφθεί στο καροτσάκι του στην απομόνωση, χωρίς καμία δυνατότητα να κοιμηθεί στο κρεβάτι ή να πλυθεί.

Επιπροσθέτως οι μετανάστες που κρατούνται στο κέντρο αυτό μπορεί ορισμένες φορές να περιμένουν για μήνες για να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη ή οδοντιατρική. Ένας άνδρας που ρωτήθηκε από τους επιθεωρητές δήλωσε ότι περίμενε οκτώ μήνες για να τον δει οδοντίατρος, ο οποίος στο τέλος τον εξαπάτησε και του έβγαλε το δόντι.

Πρόκειται για “κτηνώδεις και εφιαλτικές συνθήκες”, κατήγγειλε η Αμερικανική Ένωση για τις Ελευθερίες των Πολιτών στην Νότια Καλιφόρνια, η οποία προειδοποιεί τους αρμόδιους εδώ και πολλά χρόνια για “καταχρήσεις και παραλείψεις” στο Αντελάντο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter