ΕΦΚΑ: Οδηγός «επιβίωσης» στο νέο Ταμείο – Μαμούθ

ΕΦΚΑ: Οδηγός «επιβίωσης» στο νέο Ταμείο – Μαμούθ

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ): Ένα ταμείο με 8.642 εργαζόμενους από τους 9 Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, με μητρώο που συμπεριλαμβάνει 4,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

 Η λειτουργία του ΕΦΚΑ τέθηκε και επίσημα εν ισχύ την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Στόχος, κατά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι να καταπολεμηθούν μια σειρά από παθογένειες του παρελθόντος, όπως είναι η γραφειοκρατία, η πολυνομία και οι ανισότητες. 

Εργαλεία θα είναι η θέσπιση ενιαίων, δίκαιων κανόνων για όλους στη βάση των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, και η παροχή υπηρεσιών ποιότητας για τους ασφαλισμένους, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού.

Για την ενημέρωση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1555, και η ιστοσελίδα www.efka.gov.gr, η οποία θα εμπλουτίζεται σταδιακά με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, ώστε οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες, πληροφορίες και αιτήσεις. 

Το τηλεφωνικό κέντρο σε πρώτη φάση θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Επίσης, μέσω της νέας ιστοσελίδας, υπάρχει η στόχευση να απλοποιηθούν μια σειρά από διαδικασίες που έως τώρα ταλαιπωρούσαν ασφαλισμένους και συνταξιούχους. 

Πρώτη προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στο δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης, που ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, θεωρεί ότι θα είναι εφικτό να ξεκινήσει από τις 15 Ιανουαρίου και μετά. 

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πάντως, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόλις ολοκληρωθεί το web μητρώο των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, τα σημεία εξυπηρέτησης των φορέων θα συνεχίσουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των ασφαλισμένων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ ιδρύονται σταδιακά τα πρώτα 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία.   

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter