ΕΦΚΑ: Πλεόνασμα στα έσοδα 112,33 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο

ΕΦΚΑ: Πλεόνασμα στα έσοδα 112,33 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο

Πλεόνασμα που έφτασε τα 112,33 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, κατέγραψαν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2017, όταν είχε προβλεφθεί στην αρχή της χρονιάς, ταμειακό έλλειμμα, ύψους 234 εκατ. ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται ότι το πλεόνασμα προκύπτει, αφού έχουν αποδοθεί προς τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΤΕΑΕΠ, τον ΟΑΕΔ και το ΑΚΑΓΕ, το σύνολο των εσόδων που εισπράχθηκαν για λογαριασμό τους από τον ΕΦΚΑ.

Το υπουργείο Εργασίας όμως προβαίνει σε διευκρινίσεις αναφορικά και με τις εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλει το δημόσιο. Μετά την χθεσινή δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνεται ότι το α’ τετράμηνο του έτους δεν έχει γίνει «καμία προπληρωμή εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ». Αντίθετα, το Δημόσιο ως εργοδότης, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, «κατέβαλε στο ταμείο για τους δημοσίους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017, το ποσό των 84,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συνολική ετήσια υποχρέωση να αντιστοιχεί σε 340 εκατ. ευρώ». Βέβαια, στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού φαίνεται ότι έχουν αποδοθεί στον ΕΦΚΑ ποσά ύψους 233 εκατ. ευρώ. Στην ουσία, το υπουργείο Εργασίας, εμμέσως πλην σαφώς, τονίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι λανθασμένα και καταλήγει ότι «τα στοιχεία για τις εργοδοτικές εισφορές του Δημοσίου θα αποτυπωθούν ορθά στο μηνιαίο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού του Μαΐου»…   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter