«Έφυγαν» οι επιστολές για πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

«Έφυγαν» οι επιστολές για πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Έστειλε τελικά σήμερα (μία ημέρα πριν τη κρίσιμη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ) τις επιστολές σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μέσω των οποίων η χώρα μας συναινεί αφενός στην ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία αφετέρου στην έναρξη της μακράς πορείας της γειτονικής χώρας στο δρόμο προς την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πΓΔΜ θα λάβει τελικά ημερομηνία ένταξης αφού οι πληροφορίες που φθάνουν από το Παρίσι στην Αθήνα θέλουν τη Γαλλία, τουλάχιστον προς ώρας, να αντιδρά στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της Ε.Ε.

«Για τους Γάλλους προέχει τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», λέει ανώτατος διπλωμάτης στο Documentonews.gr «και αναμένουμε εντός του επομένου 48ωρου και ειδικότεα στην αυριανή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ) να δούμε που θα καταλήξει το παζάρι με το Βερολίνο».

Το Παρίσι επί της ουσίας λέει στη Γερμανία «δώστε μου για να σας δώσω» με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να κάθεται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα. Σε ό,τι αφορά πάντως την Αλβανία τα πράγματα είναι πολλού χειρότερα αφού η χώρα είναι δέσμια του οργανωμένου εγκλήματος και της διαπλοκής

Το μόνο θετικό για την Ελληνική διπλωματία στο ενδεχόμενο η Γαλλία να στυλώσει τα πόδια της (το πιο πιθανό είναι να πει τελικά το «ναι») είναι πως έφυγε από πάνω της το γνωστό «blame game» αφού επί δεκαετίες θεωρούνταν πως ήταν εκείνη που έβαζε εμπόδια στην πορεία της γειτονικής χώρας προς τη Δύση.

Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ιστ/δα EURACTIV, καλεί τους Ευρωπαίους ομολόγους του να είναι «όσο σκληροί θέλουν» με Αλαβανία και πΓΔΜ αλλά «να μην κόψουν την Ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών»

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, Αλβανία και πΓΔΜ πρέπει «να ενταχθούν σε μια διαδικασία “monitoring” και “screening”».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter