Ειδικός στις αγοραπωλησίες ομάδων ο Ταϊλανδός Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ

Ειδικός στις αγοραπωλησίες ομάδων ο Ταϊλανδός Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ

Ο Ταϊλανδός με το ονοματεπώνυμο… γλωσσοδέτη, Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, ο οποίος φέρεται να έχει κάνει πρόταση ξένου fund για την εξαγορά των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δεν είναι ουρανοκατέβατος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και σίγουρα δεν πρόκειται για αμελητέα ποσότητα στον χώρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γύρω από το επιχειρηματικό δαιμόνιο του ενδιαφερόμενου για την «πράσινη» ΠΑΕ, Ταϊλανδού, ο Πιεμπονγκσάντ, αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας του κι έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός, εργάστηκε ως καθηγητής, όμως στη συνέχεια τον κέρδισαν τα μεγάλα επιχειρηματικά deals. Αρχικά ίδρυσε μία εταιρία ανθρώπινου δυναμικού, η οποία εφοδίαζε με εργατικά χέρια πολλές εταιρίες της πατρίδας του αλλά και αραβικών χωρών. Ετσι ανέπτυξε και πολύ στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και στην πορεία με τη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατόπιν ίδρυσε την “Ban Chang Group”, μία επενδυτική εταιρία στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης την Μπανγκόγκ που μετείχε σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας

Ασχολήθηκε με την πολιτική και στο τέλος της δεκαετίας του ’80, βρέθηκε ως σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού, στρατηγού Αντιρεκτσάρν και ως σύμβουλος του επόμενου πρωθυπουργού, στρατηγού Τσουχάβεν. Τοποθετήθηκε μετά, στο υπουργείο εξωτερικών της χώρας του πάλι ως σύμβουλος στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών, Κασεμσαμοσόρν Κασεμσρί. Το 1991 ορίστηκε μέλος της Γερουσίας της Ταϊλάνδης όπου παρέμεινε μέχρι το 1999, ενώ έγινε και ένα από τα σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Τακσίν Σιναβάτρα.

Ο Πιεμπονγκσάντ ασχολήθηκε αργότερα με τα ενεργειακά ποτά, έφθασε να συνεργαστεί με την κινέζικη “Red Bull”, έως ότου ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας “Carabao Group”, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ταϊλάνδη. Παράλληλα ίδρυσε και την εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων με ειδίκευση στις αγοραποωλησίες επιχειρήσεων, την “Empire Asia” με μεγάλα γραφεία στην Ταϊλάνδη και τα Αραβικά Εμιράτα.

Η σχέση του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε τον καιρό που ήταν σύμβουλος πρωθυπουργών, όταν διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της πατρίδας του, ενώ τη διετία 1990-91 ήταν ο γενικός αρχηγός της Ταϊλάνδης στους Πανασιατικούς Αγώνες και στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας (1991).

Όμως το μεγάλο άλμα που τον εκτόξευσε στον χώρο του ποδοσφαίρου, το έκανε το 2007 με ένα από τα μεγαλύτερα deals που έγιναν ποτέ στο χώρο και αφορούσε την πώληση της Μάντσεστερ Σίτι στον πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, τον Τακτσίν Σιναβάτρα.

Ο Σιναβάτρα επιχείρησε αρχικά μέσω του Πιεμπονγκσάντ, να αγoράσει το πλειοψηφικό πακέτο της Λίβερπουλ αλλά η συμφωνία χάλασε εξ αιτίας των σφοδρών αντιδράσεων των φίλων των «Reds». Τελικά ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας μετά από συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό που ήθελε σώνει και καλά να επενδύσει σε μια αγγλική ομάδα, στράφηκε στη Σίτι και πέτυχε το περίφημο deal. Ο Σιναβάτρα έγινε ο νέος ιδιοκτήτης των «Citizens» τον Ιούνιο του 2007 με ποσό που ξεπέρασε τα 100.000.000 λίρες. Ενα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2008, οι Ταϊλανδοί πούλησαν με τη σειρά τους την ομάδα στους Αραβες και τον σεΐχη Μανσούρ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρις στον Πιεμπονγκσάντ, ο οποίος έφερε σε επαφή τον Σιναβάτρα με την βασιλική οικογένεια των Αραβικών Εμιράτων. Την νυν πρωταθλήτρια Αγγλίας ανέλαβε πλέον η «Abu Dhabi United Group» αντί 250 εκατ. λιρών και η οποία την έβαλε ξανά στον ευρωπαϊκό χάρτη…

Όμως ο Ταϊλανδός ντίλερ, δεν σταμάτησε εδώ. Το 2009, μεσολάβησε ώστε η κτηματομεσιτική εταιρία του Ντουμπάι “Hydra Properties” (ιδιοκτησίας του σεϊχη Μανσούρ), να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Πόρτσμουθ αντί 80 εκατ λιρών και το 2014 ο Ταϊλανδός μετείχε σε σχήμα επιχειρηματιών συμπατριωτών του που εξαγόρασαν μια ακόμα αγγλική ομάδα τη Ρέντινγκ. Τον Νοέμβριο του 2015, ο Πιεμπονγκσάντ ξεκίνησε τις χορηγίες στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Αρχικά συμφώνησε με την Τσέλσι για τη χορηγία προπονητικών εμφανίσεων των Λονδρέζων με το λογότυπο της “Carabao”. Κατόπιν, συμφώνησε με την αγγλική Football League για τη μετονομασία του Λιγκ καπ σε Carabao Cup, όπως ονομάζεται τώρα και μέχρι το 2020.

Πέρυσι η “Carabao” υπόγραψε διετή χορηγία φανέλας με την περίφημη βραζιλιάνικη ομάδα της Φλαμένγκο, αντί 60 εκατ δολαρίων και τελευταία ποδοσφαιρική συμφωνία του Πιεμπονγκσάντ αποτελεί το deal με την Μουσκρόν του Βελγίου, την ομάδα που είχε υπό τον έλεγχο του ο μεγαλοατζέντης Πίνι Ζαχάβι. Ο Ταϊλανδός απέκτησε το 90% των μετοχών αντί 40 εκατ ευρώ και στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας έβαλε τον γιο του…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter