Εισαγγελέας για το κραχ στο επικουρικό της Εθνικής Τράπεζας

Εισαγγελέας για το κραχ στο  επικουρικό της Εθνικής Τράπεζας

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχει_x000D_
τεθεί από τις 30 Μαρτίου 2018 η διαχείριση των αποθεματικών του Λογαριασμού_x000D_
Επικουρήσεως Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ). 

Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά αλλά και καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από 82 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την οικονομική κατάσταση του ΛΕΠΕΤΕ.

Η με αριθμό βιβλίου μηνύσεων Γ2018/54 μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε αρχικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 5 Ιανουαρίου και στρεφόταν κατά παντός υπευθύνου, ενώ στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ ζητούσαν μεταξύ άλλων να ερευνηθεί κατά πόσο τα συσσωρευμένα αποθεματικά του επικουρικού είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Εθνικής Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν, «η φύση του συγκεκριμένου λογαριασμού ήταν εξαρχής προσχεδιασμένη ώστε η διαχείρισή του να γίνεται μόνο μέσω έντοκων τοποθετήσεων». Δηλαδή τραπεζικών καταθέσεων κυρίως προθεσμιακής μορφής ή εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στις 48 σελίδες της μηνυτήριας αναφοράς την οποία δημοσιεύει το Documento, στις 13 Ιανουαρίου 2011 συνεδρίασε η Επιτροπή Επενδύσεων του ΛΕΠΕΤΕ. Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης, η συνολική επένδυση τότε σε μετοχές της ΕΤΕ ανερχόταν σε 4.224.038 τεμάχια, με τιμή ανά μετοχή 6,3 ευρώ. Δεν ήταν όμως και η μοναδική για τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ, καθώς υπήρχε ακόμη μία τοποθέτηση σε μετοχές πάλι της ΕΤΕ η οποία έφερε την ένδειξη «ενεχύρου» στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η τοποθέτηση αφορούσε συνολικά 2.457.532 τεμάχια με ίδια τιμή ανά μετοχή (6,3 ευρώ).

«Δηλαδή ο λογαριασμός μας, λόγω προφανώς ανυπαρξίας άλλων μετρητών, δανείστηκε για να αγοράσει μετοχές της ΕΤΕ, αυξάνοντας εκθετικά τον σχετικό μετοχικό κίνδυνο» επισημαίνουν στη μηνυτήρια αναφορά οι 82 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα το συνολικό ποσοστό των διαθεσίμων του ΛΕΠΕΤΕ που είχε επενδυθεί σε μετοχές της ΕΤΕ φέρεται να υπερέβαινε το 96%.

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ η ζημία

Στη συνέχεια η μετοχή της ΕΤΕ ακολούθησε πτωτική πορεία εξαιτίας διαδοχικών reverse split (συγχώνευση μετοχών). Με τον όρο αυτό στη χρηματιστηριακή αγορά εννοείται η εταιρική πράξη κατά την οποία μειώνεται ο αριθμός των μετοχών μιας επιχείρησης αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται αναλογικά η τιμή τους ώστε η συνολική αξία των μετοχών να παραμείνει ίδια. Στην προκειμένη περίπτωση η μετοχή της ΕΤΕ από τα 6,3 ευρώ κατακρημνίστηκε σε 30 λεπτά, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ.

«Δεδομένου ότι έχουν εμφιλοχωρήσει αλλεπάλληλα reverse split μετοχής της ΕΤΕ και η τρέχουσα αξία της μετοχής ανέρχεται στα 30 λεπτά, αντιλαμβάνεται αμέσως κανείς ότι η ζημία του ΛΕΠΕΤΕ από την τοποθέτηση αυτή και μόνο είναι ενδεχομένως και κατ’ εκτίμηση άνω των 50 εκατ. ευρώ» αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά. Εκτός όμως από τη συμμετοχή σε ΑΜΚ, οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ υποστηρίζουν επίσης ότι ενδεχομένως να είχαν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν τοποθετήσεις των αποθεματικών του ΛΕΠΕΤΕ και σε σύνθετα ομόλογα υβριδικής προελεύσεως (perpetual) της ΕΤΕ. Αυτά όμως είναι προϊόντα αυξημένου κινδύνου.

Καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά, οι 82 συνταξιούχοι της ΕΤΕ κατέθεσαν μέσω του δικηγόρου τους Γιάννη Κυριακόπουλου καταγγελία και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτή αφορά «πιθανά ατοπήματα στα οποία προέβησαν ενδεχομένως άπαντες οι διατελέσαντες ως μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής αλλά και ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ», τα οποία έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του επενδυτικού κοινού, ενώ γίνεται λόγος για «εξόφθαλμες παραβιάσεις της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς».

«Εάν η κοινοποιηθείσα καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα ίδια καταγγελλόμενα ως διαπραχθέντα αδικήματα συσχετισθεί, όπως προβλέπει ο ν. 4443/2016, τότε θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της διερεύνησης της υποθέσεως αλλά και της επιβολής κυρώσεων και απαγγελίας ποινικών κατηγοριών» υπογραμμίζει στο Documento ο δικηγόρος των 82 μηνυτών Γ. Κυριακόπουλος και συμπληρώνει: «Το θέμα άπτεται της χρηματιστηριακής νομοθεσίας ή της σφόδρα πιθανολογούμενης κακοδιαχείρισης κεφαλαίων επικουρηματικών βοηθημάτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τη χειραγώγηση της μετοχής της ΕΤΕ σε αύξηση κεφαλαίου. Φυσικά, οι αγωγές που ήδη καταθέτουμε ως γραφείο αλλά και οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κρίνουμε ότι επηρεάζονται άμεσα καθώς η υπόθεση αυτή δεν έχει απλώς τη μορφή μιας εργατικής διαφοράς, αλλά τείνει να οδηγήσει σε στοιχειοθετημένες αξιώσεις αποζημιωτικού χαρακτήρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter