Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Εισαγγελική παρέμβαση – Εντολή για προκαταρκτική έρευνα για το Novartis-gate μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Στον κλοιό της οικονομικής αστυνομίας υψηλόβαθμα στελέχη της Νοvartis , στο πλαίσιο διερεύνησης και στη χώρα μας όλων των καταγγελλόμενων ποινικά κολάσιμων δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Διετάχθη κατεπείγουσα διερεύνηση των φορολογικών τους στοιχείων, που παρήγγειλε ο επικεφαλής της οικονομικής Εισαγγελίας, Παν.Αθανασίου, ο οποίος ανέθεσε την εποπτεία της στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση.

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, στο σκάνδαλο εμπλέκονται μεταξύ άλλων πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργοί, αλλά και φορείς όπως η επιτροπή τιμών φαρμάκων, κρατικοί λειτουργοί, γιατροί και παρένθετες εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας Γείτονα (των γνωστών εκπαιδευτηρίων).

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της "αμαρτωλής" φαρμακευτικής επιχείρησης , που σύμφωνα με μαρτυρίες- φωτιά διοχέτευε εκατομμύρια σε κρατικούς αξιωματούχους και όχι μόνο, για εξυπηρέτηση των σκοπών της, θα ελεγχθούν εξονυχιστικά καθώς η παραγγελία ελέγχου αφορά στο ξεσκόνισμα όλων των τραπεζικών τους καταθέσεων και την κίνηση των λογαριασμών τους σε βάθος δεκαετίας.

Θα υποβληθούν και αιτήματα δικαστικής συνδρομής για την αλίευση στοιχείων από φίλιες χώρες.

Νωρίτερα, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρί Παπασπύρου, τα δύο πορίσματα που αποκάλυψε το Documento.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έρευνα του Documento για την υπόθεση Novartis, η φαρμακοβιομηχανία, μαζί με πολιτικά πρόσωπα και γιατρούς καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων και παράλληλα επέβαλλαν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση πλασάροντας συγκεκριμένα φάρμακα στους ασφαλισμένους σε πολλαπλάσιες τιμές σε βάρος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Σημειώνεται ότι στις 16 Νοεμβρίου του 2012 είχε δοθεί υπουργική εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Η εντολή για έλεγχο, δόθηκε, όπως αποκάλυψε το Documento ώστε να ερευνηθεί το πώς παράγοντες του υπουργείου που σχετίζονται με το φάρμακο συμμετείχαν σε συνέδριο με έξοδα φαρμακευτικών. Ενώ όμως η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών, κάποιος αόρατος μεσολαβητής έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί η έρευνα σε μερικές μέρες.

Ο γενικός επιθεωρητής Μιχάλης Σαμπατακάκης υπέβαλλε πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων. Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Οι επιθεωρητές Φωτούλα Ντινάκη και Ελένη Ρίζου υπέβαλαν το δικό τους πόρισμα τον Ιανουάριο του 2013, το οποίο περιελάμβανε αποκαλυπτικές πτυχές της υπόθεσης. Από την έρευνα προέκυψε πως κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι που θα έπρεπε να μην έχουν φυσική ή άλλη σχέση με τις φαρμακοβιομηχανίες –με τις οποίες θεωρητικά είναι σε αντίπαλες πλευρές– πληρώνονταν έμμεσα από αυτές. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι τα πορίσματα που αποκάλυψε το Documento δεν διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, αλλά ούτε και από τους διαδόχους του.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.