Εκδηλώσεις μνήμης του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο

Εκδηλώσεις μνήμης του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο

Με τη συμπλήρωση 44 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 που οδήγησε στη βάρβαρη τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκαν σήμερα εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και απόδοσης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, προασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη Συνταγματική νομιμότητα.

Σε υπόμνηση της αποφράδας ημέρας, στις οκτώ και 20 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα.

Μετά το μνημόσυνο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το άφρων και προδοτικό πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα του διχασμού, προσθέτοντας ότι σήμερα ο τόπος βιώνει τις συνέπειες.

«Αυτά είναι που πρέπει να προβληματίσουν όλους ώστε μέσα από την ενότητα να αντιμετωπισθεί η τραγική πραγματικότητα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι η συνέχιση του απαράδεκτου στάτους κβο οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Άγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους να αλλάξουν νοοτροπία.

«Εύχομαι, να αλλάξουν μυαλά, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα είναι αντάξια με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο,» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Μουσταφά Ακκιντζί στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία παρουσιάστηκε ως πρόεδρος της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και διεκδίκησε δικαιώματα γι αυτήν σε διεθνές πεδίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει, επειδή θέλει να κρατήσει ήπιους τόνους.

Εξάλλου, τα κόμματα, σε διακηρύξεις τους για την επέτειο επισημαίνουν ότι για 44 χρόνια η μοιρασμένη πατρίδα μας και ο λαός της βιώνουν ακόμα τις τραγικές συνέπειες του διπλού εγκλήματος.

Επίσης επισημαίνουν ότι η 15η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικού πένθους αλλά και θύμησης για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους

Η Βουλή, η οποία ολοκλήρωσε τις κανονικές εργασίες της, συνήλθε σε ειδική συνεδρία καταδίκης τόσο του πραξικοπήματος όσο και της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου, 1974.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter