Έκλεισε η συμφωνία με πΓΔΜ – Erga οmnes & Συνταγματική Αναθεώρηση – Δείτε LIVE το διάγγελμα Τσίπρα

Έκλεισε η συμφωνία με πΓΔΜ – Erga οmnes & Συνταγματική Αναθεώρηση – Δείτε LIVE το διάγγελμα Τσίπρα

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα χτύπησε το τηλέφωνο στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δέχεται τη συμφωνία για το ονοματολογικό της χώρας του όπως και το erga omnes.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν υπήρξε συμφωνία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Μα, δεν υπάρχει άλλος λόγος για να ενημερώσω τον Πρόεδρο»

Κατόπιν τούτου από τώρα μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες.

Παρακολουθήστε LIVE το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού:

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156521597063054/

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όσα είχαμε θέση

«Έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέση,. Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Μια συμφωνία που προβλέπει και αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Επίσης κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και η πολιτιστική παρακαταθήκη της αρχαίας Μακεδονίας τις οποίες κάποιοι είχαν προσπαθήσει να οικειοποιηθούν», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η συμφωνία προβλέπει ότι θα κυρωθεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά κάνει πράξη το έναντι όλων», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.     

Η μονογραφή της συμφωνίας θα γίνει το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα βρίσκεται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες στις Πρέσπες θα βρεθεί και ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. 

Μία ημέρα πριν την ερχόμενη Παρασκευή, θα διεξαχθεί σχετική συζήτηση στην Ελληνική Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Διαβάστε ΕΔΩ πως θα διεξαχθεί η συζήτηση – ενημέρωση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Τέλος και όσον αφορά στα επιμέρους της συμφωνίας, θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ώρες, αν και οι πρώτες πληροφορίες θέλουν όλα όσα συμφωνήθηκαν να είναι όσα εδώ και καιρό έχει γράψει το Documento, όπως για παράδειγμα το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Παρακολουθήστε τις πρώτες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου:

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156521423908054/

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 12. Juni 2018

Τι είχε γράψει το Documento για τη συμφωνία

Στο τεχνικό 20σέλιδο κείμενο, το οποίο διατρέχεται από την αρχή της αιρεσιμότητας, θα υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύσεις – δικλίδες τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει το γειτονικό κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες (αν και οι δύο πλευρές έχουν φροντίσει να κρατήσουν κρυφό το περιεχόμενό του) η πΓΔΜ πρέπει να αλλάξει την ονομασία της σε όλα τα δημόσια έγγραφα (από διαβατήρια, ταυτότητες, διπλώματα μέχρι τίτλους σπουδών και ετικέτες προϊόντων) υιοθετώντας την καινούργια ονομασία και φυσικά να απαλείψει από τον Συνταγματικό της χάρτη τον αλυτρωτισμό (γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα).

Η γλώσσα στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας θα παραμείνει «Μακεδονική» αφού για παράδειγμα στη γλώσσα δεν γίνεται να μπει γεωγραφικός προσδιορισμός με τον κ. Ζάεφ να ζητά από την Αθήνα στο συγκεκριμένο θέμα να βάλει νερό στο κρασί της. Ωστόσο θα υπάρχουν αναφορές σε Σλαβική και δικλίδες που θα τη διαχωρίζουν από την αρχαία Ελληνική.

Τέλος το όνομα που κατέληξε ο κ. Ζάεφ θα είναι το «Severna Makedonijia» (Βόρεια Μακεδονία) όπως είχε γράψει και το Documento.





Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter