«Εκρηκτικό» κλίμα μετά την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ (Photos)

«Εκρηκτικό» κλίμα μετά την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ (Photos)

Ανησυχία προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η σημερινή εξαγγελθείσα μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.




Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ εναντίον της εγκατάστασης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν αντιδρούν καλά» στην κίνηση αυτή, είπε το Σάββατο ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Αλλά για τον Φρίντμαν, οι διαθέσεις των Παλαιστίνιων «θα αλλάξουν εν καιρώ», διότι κατ’ αυτόν θα αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να τείνουν το χέρι με ειρηνικό τρόπο» και οι ΗΠΑ «είναι εκεί για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους».

Πολλοί στρατιώτες μαζεύονται στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών των μάχιμων μονάδων περιμετρικά της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων εναντίον της μεταφοράς, τη Δευτέρα, της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση που έκανε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περί αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ προκάλεσε την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.

Από τις 30 Μαρτίου, διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ στο πλαίσιο της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής». Το κίνημα διαμαρτυρίας θα κλιμακωθεί τη Δευτέρα κατά τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Μία ημέρα μετά, την 15η Μαΐου, οι Παλαιστίνοι θυμούνται και τιμούν την Ημέρα της «Νάκμπας» (Nakba, η καταστροφή στα αραβικά) που σηματοδοτεί για εκείνους την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ πριν από 70 χρόνια και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναπτυχθούν τρεις ταξιαρχίες του πεζικού, οι δύο εξ αυτών περιμετρικά της Λωρίδας της Γάζας κι άλλη μία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να διπλασιαστεί ο αριθμός των στρατιωτών των μάχιμων μονάδων.

Επιπλέον, Ισραηλινοί συνοριοφύλακες θα κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τον στρατό, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου.

Διαβάστε επίσης: Λωρίδα της Γάζας: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 28 τραυματίες από ισραηλινά πυρά

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter