Εκρήξεις και αποχωρήσεις παρά την κλήση Καμμένου στη Θεσμών και Διαφάνειας

Εκρήξεις και αποχωρήσεις παρά την κλήση Καμμένου στη Θεσμών και Διαφάνειας

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναμένεται να κληθεί ο υπουργός Άμυνας προκειμένου να παρέχει εξηγήσεις για την ακυρωθείσα πώληση οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Μετά από θετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου που καταρρίπτει προηγούμενη απόφασή του για αντίστοιχη περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος θα κληθεί για ακρόαση αναφορικά με την πώληση όπλων που δεν ολοκληρώθηκε στη Σαουδική Αραβία. Το αίτημα είχε τεθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας των 2/5 για την κλήση προσώπων λόγω της εμπλοκής του σε υποθέσεις που απασχολούν την Επιτροπή. «Θα έρθει ο κ. Καμμένος» επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, προσθέτοντας δηκτικά προς τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Σας το λέω για να είστε πιο αλέγκροι».

Ο Μάκης Βορίδης στηλίτευσε το γεγονός ότι ενώ η αντιπολίτευση είχε καταθέσει δύο αιτήματα κλήσης των εμπλεκόμενων της ακυρωθείσας πώλησης όπλων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «εφηύραν» το κώλυμα της αρμοδιότητας ως μια «άπελπις προσπάθεια να μην έρθει ο κ. Καμμένος». «Η Επιστημονική Επιτροπή λέει ότι είναι ευρύτατη η αρμοδιότητα για θέματα Θεσμών και Διαφάνειας» είπε και επέκρινε τα μέλη της πλειοψηφίας, λέγοντας: «Εσείς δεν θέλατε να δείτε το αυτονόητο».

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε πως η παρούσα γνωμοδότηση της Επιστημονικό Συμβούλιο είναι προϊόν αλλαγή γνώμης χωρίς, μάλιστα, ακυρωτική επιχειρηματολογία της προηγούμενης γνώμης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στην απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου κατά το 2008, όταν η μειοψηφία (σ.σ. ΠΑΣΟΚ) ζητούσε μετ’ επιτάσεως την ακρόαση του αποθανόντα στενού συμβούλου του τότε πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, με το Συμβούλιο να απορρίπτει επί της ουσίας το αίτημα. Ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε δε ότι η επιστημονική άποψη του Συμβουλίου δεν αποτελεί θέσφατο, υπονοώντας πως είναι αμφισβητήσιμη.

Απορρίφθηκε το αίτημα για τους υπόλοιπους

Στο κενό έπεσε η αγωνιώδη προσπάθεια ΝΔ – Κινήματος Αλλαγής (κυρίως από τον Ευάγγελο Βενιζέλο) να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική Επιτροπή. Με τεταμένες τοποθετήσεις από τους Μ. Βορίδη και Β. Βενιζέλο, ζητήθηκε η ακρόαση του πληρεξούσιου από πλευράς Σ. Αραβίας, Βασίλη Παπαδόπουλου, αλλά και των Μισαήλ Παπαδάκη και Κυριάκου Κυριακίδη, με το σκεπτικό πως είτε το αίτημα θα γίνει δεκτό με βάση το δικαίωμα της μειοψηφίας των 2/5 ή θα επέλθει πασιφανής παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.

Η πρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, απάντησε πως δεν μπορεί να κληθεί ο κ. Παπαδόπουλος, καθώς δεν πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο, ούτε καν για κρατικό λειτουργό. Εξήγησε δε πως το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν τα μέλη της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, όμως η μη ισχύ του άρθρου του Κανονισμού περί δικαιώματος της μειοψηφίας στην εν λόγω Επιτροπή οδήγησε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής στην απόφαση να καταθέσουν το συγκεκριμένο αίτημα στη Θεσμών και Διαφάνειας. «Δεν σας έπαιρνε και το φέρατε εδώ γιατί εκεί το σχετικό άρθρο δεν ισχύει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι μάρτυρας σε Εξεταστική για να τον ακροαστεί η Επιτροπή επί των Θεσμών. «Το ποιοι θα κληθούν δεν είναι a priori δικαίωμα της μειοψηφίας» υπογράμμισε, προτείνοντας: «Θέλετε εξεταστική, ζητήστε την».

Έκρηξη και αποχωρήσεις

Οξύνθηκαν οι τόνοι ανάμεσα στην Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποχωρεί από την Επιτροπή, δίνοντας γραμμή και στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την στιγμή που ο κ. Βενιζέλος ανέπτυσσε τις θεσμικές του ανησυχίες περί προσβολής του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και των κοινοβουλευτικών πρακτικών εν γένει, εμπλουτίζοντας την κριτική του με ιδεολογικά καρφιά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την πρόθεση να αποχωρήσει από τη διαδικασία αν δεν γίνει ως έχει δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης. Τότε, η κ. Χριστοδουλοπούλου του ζήτησε να αποχωρήσει εφόσον αυτό προτίθεται να κάνει, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ωρύεται. «Μη μου λέτε εμένα “να φύγετε”» φώναξε και χτύπησε το χέρι στο έδρανο, με την κ. Χριστοδουλοπούλου να απαντά σε ανάλογο ύφος: «Με απειλείτε;». «Αφήστε το μπλαζέ ύφος…» υπέδειξε στην πρόεδρο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. «Τελειώσαμε…» είπε η πρόεδρος, αλλά ο κ. Βενιζέλος επανήλθε: «Όχι δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε…».

Παλινωδίες και απόφαση μετά… κόπων

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την πρόεδρο της Επιτροπής, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, προέβαλλε ενστάσεις για την κλήση του Πάνου Καμμένου. Κατά τα φαινόμενα και τις πληροφορίες, ο κ. Λαζαρίδης δεν ήταν ενήμερος για τη σύμφωνη γνώμη του κ. Καμμένου, ο οποίος συναινεί στην κλήση του για να παρέχει εξηγήσεις για την ακυρωθείσα πώληση. Οι αντιρρήσεις του κ. Λαζαρίδη οδήγησε στην ολιγόλεπτη αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου -πιθανώς- να επικοινωνήσει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας, κάτι που όπως αποδείχτηκε δεν κατέστη δυνατόν λόγω ταξιδιού του κ Καμμένου στην Αίγυπτο.

Εν τέλει, μετά το αλαλούμ που προέκυψε και με δεδομένη την κλήση του Πάνου Καμμένου στην Επιτροπή, η κ. Χριστοδουλοπούλου πρότεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία για τη μη κλήση των λοιπών εμπλεκόμενων της υπόθεσης, πρόταση που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Κλείνοντας, η κ. Χριστοδουλοπούλου συνάρτησε το ζήτημα της κλήσης του Πάνου Καμμένου με τις τουρκικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να διασαφηνιστεί στην επόμενη συνεδρίαση το πότε θα προσέλθει στην Επιτροπή ο υπουργός Άμυνας. Η πρόεδρος έθεσε αυτή την παράμετρο λόγω των εξελίξεων που ενδεχομένως προκύψουν από τα προεκλογικά «τερτίπια» του Τούρκου Προέδρου που πιθανώς θα προσπαθήσει να εδραιώσει το προφίλ σουλτάνο στο εσωτερικό της χώρας του, εντείνοντας την τουρκική προκλητικότητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter