ΕΚΤ: Βιώσιμο το δημόσιο χρέος όλων των χωρών της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Βιώσιμο το δημόσιο χρέος όλων των χωρών της Ευρωζώνης

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπερασπίστηκε τη χαλαρή νομισματική πολιτική έναντι των γερμανικών επικρίσεων, ζητώντας να υπάρξει υπομονή μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως  οι Γερμανοί αποταμιευτές έχουν επωφεληθεί από τις πολιτικές της ΕΚΤ και σημείωσε πως τα χαμηλά επιτόκια είναι απαραίτητα σήμερα, για να υπάρξουν υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

«Η ανάκαμψη του συνόλου της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Τα πραγματικά επιτόκια θα ανέβουν, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη», ανέφερε.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός ακολουθεί μια πειστική ανοδική πορεία, λέγοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές. Ο κ. Ντράγκι απέδωσε την πρόσφατη άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην αύξηση στις τιμές της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη των μισθών και άλλοι δείκτες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε ερώτηση μετά το τέλος της ομιλία του, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό αφορά στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λέγοντας πως η σύγκλιση του δείκτη προς το 2% πρέπει να είναι σταθερή, βιώσιμη και να μην περιορίζεται σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Τόνισε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 80 δισ. δολάρια ως το τέλος Μαρτίου και από τον Απρίλιο με ρυθμό 60 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2017, ή και αργότερα αν χρειαστεί, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν συζήτησαν σήμερα περιορισμό του QE.

O κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας πως έχουν ήδη βοηθήσει στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος.

Προειδοποίησε επίσης πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης περιορίζεται από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη, ζητώντας μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως παραμένει η ανάγκη για τη διατήρηση μιας υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. «Αν το outlook γίνει λιγότερο ευνοϊκό, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού όσον αφορά στο μέγεθος ή στη διάρκεια», επισήμανε.

Καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στην G20 πως πρέπει να αποφευθχούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Έμμεση αναφορά για το ελληνικό χρέος

«Δεν βλέπουμε το χρέος καμίας χώρας ως μη βιώσιμο», δήλωσε ο κ. Ντράγκι σε ερώτηση για το ιταλικό χρέος. Πρόσθεσε ωστόσο πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα και διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το ΔΝΤ. «Τα ξέρετε αυτά», επισήμανε.

Αγορές κρατικών ομολόγων με απόδοση κάτω από -0,4%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα με απόδοση χαμηλότερη από το δικό της επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο -0,4%.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση της να διατηρήσει τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αμετάβλητα, η ΕΚΤ επισημαίνει ωστόσο πως δεν θα μειώσει το κατώτατο επίπεδο απόδοσης για τα εταιρικά ή καλυμμένα ομόλογα που αγοράζει.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα αναφέρει πως θα δίνει προτεραιότητα στο κρατικό χρέος που έχει απόδοση μεγαλύτερη από το επιτόκιο καταθέσεων της.

«Όσον αφορά το πρόγραμμα αγορών του δημόσιου τομέα (PSPP), για κάθε χώρα, θα δίνεται προτεραιότητα σε αγορές στοιχείων ενεργητικού με απόδοση πάνω από το επιτόκιο καταθέσεων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό σημαίνει πως η ποσότητα των αγορών που πρέπει να γίνουν με αποδόσεις κάτω από το επιτόκιο κατά θέσεων θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα» τονίζεται.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Στην ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων».

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τα τέλη Μαρτίου και μετά οι αγορές θα μειωθούν στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τα τέλη του 2017.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές, ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος, αναφέρει η απόφαση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter