Εκτός Κορυδαλλού για πρώτη φορά ο Δημήτρης Κουφοντίνας (Photos + Video)

Εκτός Κορυδαλλού για πρώτη φορά ο Δημήτρης Κουφοντίνας (Photos + Video)

Με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, ο Δημήτρης Κουφοντίνας πέρασε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια την πόρτα του Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με την απόφαση πρέπει να παρουσιάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του δύο φορές την ημέρα.

Λίγο πριν τις 12:00 έφτασαν στον Κορυδαλλό η σύντροφός του, Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Έκτορας, για να τον παραλάβουν, ενώ έξω από τις φυλακές είχαν συγκεντρωθεί και αλληλέγγυοι που φώναζαν συνθήματα.

Συνήγορος Κουφοντίνα: Οι δηλώσεις μετάνοιας δεν είναι κριτήριο για τη χορήγηση άδειας

Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο, που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές, δήλωσε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, λίγα λεπτά αφότου ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε από τις φυλακές με 48ωρη άδεια.

Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση, κρίνοντας με βάση τον νομό χορήγησε την άδεια.

«Το ευχαριστούμε και περιμένουμε και από εσάς και από οσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν στα κανάλια» σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Όπως είπε, το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου. Ο νόμος δεν προβλέπει ότι μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή με οποιοδήποτε τρόπο.

Σημείωσε ακόμη ότι οι δηλώσεις μετάνοιας δεν είναι κριτήριο για την απόδοση της άδειας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά ο νόμος εφαρμόστηκε.

Όπως προκύπτει από τον τόπο κατοικίας του θα πρέπει κάθε 12 ώρες να πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα του Βαρνάβα Αττικής.

Ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή  από το 2002, όταν παραδόθηκε ο καταδικασμένος πλέον σε 11 φορές ισόβια για τη δράση του στη 17 Νοέμβρη.

Η 48ωρη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Στις προϋποθέσεις αυτές την δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής, όπως πειθαρχικά και άλλα .

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο του χορηγήθηκε η άδεια.

Μέσα στην προβλεπόμενη διαδικασία είναι η κλήση του κρατούμενου σε ακρόαση από το Συμβούλιο όπου απαντά σε σειρά ερωτημάτων επί του αιτήματος αδείας, όπως και έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπέρ της χορήγησης άδειας στον Κουφοντίνα τάχθηκαν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της χώρας.

Στη διαδικασία αυτή αναφέρθηκαν και κυβερνητικοί κύκλοι που τονίζουν ότι δεν πρόκειται για καμία κυβερνητική απόφαση αλλά καθαρά για απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών και του εισαγγελέα.

Την έντονη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η χορήγηση της διήμερης άδειας, ενώ τη δική του απάντηση έδωσε και ο γιος του μέλους της 17Ν, Έκτορας Κουφοντίνας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter