Ελληνικό: Ιατρική περίθαλψη, ζεστό νερό κι αξιοπρεπή στέγη ζητούν οι πρόσφυγες

Ελληνικό: Ιατρική περίθαλψη, ζεστό νερό κι αξιοπρεπή στέγη ζητούν οι πρόσφυγες

Ιατρική περίθαλψη και ασθενοφόρο για τους πάνω από 1.500 πρόσφυγες που μένουν στις τρείς δομές φιλοξενίας στο Ελληνικό, μεταφραστές, ζεστό νερό και αξιοπρεπή στέγη ζήτησαν σήμερα οι πρόσφυγες σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Η παρέμβασή τους έρχεται σε συνέχεια των επεισοδίων που διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα στο Ελληνικό κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα κι ενώ οι άντρες από τις «Αφίξεις» (η μια από τις τρεις δομές) είχαν προχωρήσει σε άρνηση συσσιτίου ήδη από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Οι πρόσφυγες αναφέρθηκαν και στο επίδομα που λαμβάνουν τονίζοντας ότι τα χρήματα, δηλαδή 80 ευρώ το άτομο ή 280 το μήνα για μια πενταμελή οικογένεια το μήνα, δεν φθάνουν για τις καθημερινές τους ανάγκες, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνες, βρεφική τροφή, επισκέψεις σε γιατρούς, μεταφορικά, φαγητό εκτός συσσιτίου κλπ.

«Να χορηγηθούν χρήματα, από αυτά που δίνουν στις ΜΚΟ, για να νοικιαστούν σπίτια», ζήτησε εκ μέρους των προσφύγων ο Μασούτ Καχάρι, προσθέτοντας πως «δε θέλουμε να πάμε σε στρατιωτικά camps, γιατί εκεί δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οργανώσεις και αλληλέγγυους, είμαστε αποκλεισμένοι».

Η Σεϊνάν Χαντμπάρι, 20 ετών, μητέρα ενός 4χρονου παιδιού και έγκυος στο δεύτερο, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Γυναικών του Ελληνικού, δήλωσε πως το φαγητό του συσσιτίου της ΜΚΟ DRC είναι «άθλιο, έχουμε βρει ζωύφια στα λαχανικά», ενώ για τα μικρά παιδιά «είναι παντελώς ακατάλληλο».

Η Σεϊνάν και ο Μασούτ μένουν εδώ και ένα χρόνο στο Ελληνικό. «Ό, τι και να ζητήσουμε, κλιματισμό, ζεστό νερό, κλπ, μας λένε, κάντε υπομονή, θα φύγετε, δεν μπορούμε να βάλουμε τίποτα, γιατί ο καταυλισμός είναι προσωρινός. Ένας χρόνος πέρασε και μόνο υποσχέσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter