ΕΛΠΕ: Αύξηση 71% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

ΕΛΠΕ: Αύξηση 71% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα Γ’ Τριμήνου και Εννεάμηνου. Tα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ήταν ιδιαίτερα θετικά για άλλο ένα τρίμηνο και ανήλθαν στα €206 εκατ., αυξημένα κατά 8% και σε επίπεδο εννεαμήνου σε 663 εκατ. ευρώ (+28%), ενώ τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 89 εκατ. ευρώ (+19%) και σε επίπεδο εννεάμηνου σε 313 εκατ. ευρώ (+71%).

Κύριοι λόγοι για τα ισχυρά αποτελέσματα ήταν οι πολύ καλές επιδόσεις των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης, αντισταθμίζοντας μερικώς την μειωμένη παραγωγή στο διυλιστήριο Ελευσίνας, λόγω συντήρησης, τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα αργών καθώς και οι αυξημένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά. Οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων σημείωσαν νέα αύξηση, κατά 16% και 14% αντίστοιχα, ενώ οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα 3,8 εκατ. τόνους.

Θετική συνεισφορά είχαν και οι άλλες βασικές δραστηριότητες του Ομίλου. Ο κλάδος Εμπορίας στην Ελλάδα βελτίωσε τα αποτελέσματα του λόγω αυξημένων πωλήσεων, ενώ βελτίωση στις επιδόσεις τους παρουσίασαν και οι θυγατρικές του εξωτερικού, με Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA της Εμπορίας συνολικά στα 46 εκατ. ευρώ (+5%), ενώ ο κλάδος Πετροχημικών διατήρησε τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα επίπεδα των 24 εκατ. ευρώ

Σε ότι αφορά στα Δημοσιευμένα Αποτελέσματα, σύμφωνα με ΔΠΧΠ, η ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου είχε θετική επίπτωση στην αποτίμηση αποθεμάτων, με τα Καθαρά Κέρδη Γ’ Τρίμηνου στα 105 εκατ. ευρώ (+32%), ενώ τα Καθαρά Κέρδη Εννεάμηνου ανήλθαν στα 273 εκατ. ευρώ (+49%). Σημαντική βελτίωση καταγράφεται και στη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να είναι μειωμένα κατά 22% στο τρίμηνο, λόγω χαμηλότερου δανεισμού και επιτοκίων. Ο Συνολικός Δανεισμός είναι κατά 260 εκ.ευρώ χαμηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο Καθαρός Δανεισμός παρέμεινε σταθερός.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω αποτελέσματα και τις προοπτικές του έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την διανομή προμερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή για την χρήση 2017.

Ευστάθιος Τσοτσορός: Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός ανέφερε: «Τα θετικά αποτελέσματα Γ΄ Τριμήνου σε συνδυασμό με το ρεκόρ παραγωγής 11,13 εκατ. Μ.Τ. και όγκου πωλήσεων 12,1 εκατ. Μ.Τ. για το εννεάμηνο, οδήγησαν σε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας και ταμειακών ροών εννεαμήνου, αποτυπώνοντας με σαφήνεια την προσήλωσή μας στην υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού 2015-2017, για σταθεροποίηση της υψηλής κερδοφορίας του Ομίλου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χρηματοοικονομική εξυγίανση, εξωστρέφεια, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην εγχώρια αγορά.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα €313 εκατ. καταγράφοντας άνοδο 71% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA έφτασαν στα €663 εκατ., αυξημένα κατά 28% συγκριτικά με το 2016, μεγέθη που αποτελούν ιστορικό υψηλό. Σημαντική επίσης ήταν και στο Γ’ Τρίμηνο του 2017 η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους σε ποσοστό 22%, ενώ ο συνολικός καθαρός δανεισμός του Ομίλου διατηρήθηκε σταθερός και η δανειακή μόχλευση μειώθηκε περαιτέρω. Παράλληλα, ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων τραπεζικών δανειακών συμβάσεων λήξεως 2018, μια εξέλιξη που θα επιφέρει επιπλέον θετικές επιπτώσεις στο μέσο κόστος επιτοκίου δανεισμού του Ομίλου.

Μέσω της διαρκούς προσπάθειας για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγικής εκμετάλλευσης και, ταυτόχρονα, επενδύοντας σταθερά στους τομείς της Ασφάλειας και της Υγείας του προσωπικού, ενισχύοντας την τεχνογνωσία, αλλά και διατηρώντας τις υψηλότερες προδιαγραφές σε τεχνολογικό επίπεδο, ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα των διυλιστηρίων μας. Δημιουργήθηκε έτσι, το κατάλληλο πλαίσιο για να καταγραφεί νέο ρεκόρ παραγωγής στους 11,13 εκατ. Μ.Τ., παρά τη διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, επί ενάμιση μήνα, για την πραγματοποίηση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης.

Οι διεθνείς συμφωνίες και οι ακολουθούμενες πολιτικές προμήθειας αργού, η πλήρης εκμετάλλευση και αριστοποίηση της παραγωγής, τα υψηλά διεθνή περιθώρια, η ενίσχυση της θέσης της Εμπορίας στην εγχώρια αγορά, ο εξωστρεφής προσανατολισμός και οι εμπορικές συνεργασίες που συνάπτουμε οδήγησαν σε αυξημένες πωλήσεις εννεαμήνου, βελτίωσαν περαιτέρω την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, ενισχύοντας και σταθεροποιώντας την αυξητική τάση των ταμειακών ροών, διαμορφώνοντας ιδιαίτερα θετικές προοπτικές έτους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για διανομή προμερίσματος €0,15 ανά μετοχή για το 2017.

Στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2017-2021 και των στόχων ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού και της συμβολής μας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, ο Όμιλος δρομολόγησε την σταδιακή ψηφιοποίηση διαδικασιών και λειτουργίας, την περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Επανασχεδιάζει επίσης τη θέση του στο Φυσικό Αέριο και τον Ηλεκτρισμό και αυξάνει σταθερά το χαρτοφυλάκιό του σε έργα ΑΠΕ, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ενσωμάτωση των Αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Στις ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις που συντελούνται στην Ελλάδα και στις άλλες περιοχές ενδιαφέροντός του, ο Όμιλος ΕΛΠΕ δεν στέκεται παρατηρητής, αλλά συνδιαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις εξελίξεις. Ο διαφαινόμενος εντοπισμός Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο είναι μια εξέλιξη, η οποία με την αναμενόμενη επιβεβαίωσή της αναβαθμίζει ενεργειακά και γεωστρατηγικά τον ρόλο της χώρας. Σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα τόσο για τον Όμιλο όσο και για το μέλλον της χώρας, η συμμετοχή εταιρειών εγνωσμένου κύρους όπως είναι η Total, η ExxonMobil και η Edison, φέρει τη σφραγίδα του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, που συνεργάζεται μαζί τους ως αξιόπιστος εταίρος.»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter