ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ 3,9% του ΑΕΠ

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ 3,9% του ΑΕΠ

Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ 3,9% του ΑΕΠ και σε απόλυτα μεγέθη 3,94 δισεκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Το αποτέλεσμα ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερο του προβλεπομένου.

Υπενθυμίζουμε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2016 – 2018, η κυβέρνηση δεσμευόταν για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,5% του ΑΕΠ, ενώ το επιτευχθέν αποτέλεσμα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο του προβλεπόμενου.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ με πλεόνασμα 1,29 δις. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ έκλεισε το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, έναντι ελλείμματος 5,9% που είχε σημειώσει το προηγούμενο έτος. Τέλος το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος στο τέλος του 2016 ανήλθε στα 314,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 179% του ΑΕΠ έναντι 177,4% το 2015.

Για το 2017 υπάρχει δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, ενώ από το 2018 και τα επόμενα χρόνια – δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί – αρχίζει η δημοσιονομική ανηφόρα, καθώς ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Κατά πόσο είναι επιτεύξιμος ο στόχος αυτός, οι απόψεις διίστανται. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρουν στο «Documentο” ότι το 2017 ακόμα και αν πάμε με σβησμένες τις μηχανές και δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο τέλος του έτους θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 – 2,8% του ΑΕΠ επειδή υπάρχει η «καλή βάση» του 2016.

Αντίθετα διαφορετικές απόψεις έχει εκφράσει το ΔΝΤ. Το τελευταίο, επικαλούμενο και τη διεθνή εμπειρία, υποστηρίζει ότι μεσοπρόθεσμα δεν είναι δυνατή η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% και ζητά να πέσει ο πήχης στο 1,5 – 2% ενώ παράλληλα να υπάρξει και αναδιάρθρωση του χρέους το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter