Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ 3,9% του ΑΕΠ

Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ 3,9% του ΑΕΠ και σε απόλυτα μεγέθη 3,94 δισεκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Το αποτέλεσμα ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερο του προβλεπομένου.

Υπενθυμίζουμε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2016 - 2018, η κυβέρνηση δεσμευόταν για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,5% του ΑΕΠ, ενώ το επιτευχθέν αποτέλεσμα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο του προβλεπόμενου.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ με πλεόνασμα 1,29 δις. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ έκλεισε το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, έναντι ελλείμματος 5,9% που είχε σημειώσει το προηγούμενο έτος. Τέλος το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος στο τέλος του 2016 ανήλθε στα 314,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 179% του ΑΕΠ έναντι 177,4% το 2015.

Για το 2017 υπάρχει δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, ενώ από το 2018 και τα επόμενα χρόνια - δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί - αρχίζει η δημοσιονομική ανηφόρα, καθώς ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Κατά πόσο είναι επιτεύξιμος ο στόχος αυτός, οι απόψεις διίστανται. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρουν στο «Documentο” ότι το 2017 ακόμα και αν πάμε με σβησμένες τις μηχανές και δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο τέλος του έτους θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 - 2,8% του ΑΕΠ επειδή υπάρχει η «καλή βάση» του 2016.

Αντίθετα διαφορετικές απόψεις έχει εκφράσει το ΔΝΤ. Το τελευταίο, επικαλούμενο και τη διεθνή εμπειρία, υποστηρίζει ότι μεσοπρόθεσμα δεν είναι δυνατή η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% και ζητά να πέσει ο πήχης στο 1,5 - 2% ενώ παράλληλα να υπάρξει και αναδιάρθρωση του χρέους το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.