ΕΛΤΑ: Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο»

ΕΛΤΑ: Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εγκαινιάζουν το εκδοτικό πρόγραμμα του 2017 με μία Σειρά Γραμματοσήμων αφιερωμένη στα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τιμώντας την προσφορά του στον πολιτισμό και στη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο παλαιότερος μουσειακός θεσμός της χώρας, είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της ελληνικής επικράτειας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

Θεμελιώθηκε το 1866, σε οικόπεδο που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα, με αρχικά σχέδια των αρχιτεκτόνων Ludwig Lange και Παναγή Κάλκου, που διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή από τον Ernest Ziller, με σκοπό να διαφυλάξει τις αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας την ιστορική, πνευματική και καλλιτεχνική τους αξία παγκοσμίως.

Στις προθήκες του εκτίθεται ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα ενώ στις αποθήκες του βρίσκονται καταγεγραμμένες περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες αρχαιότητες.

Το ίδιο το μουσείο έχει μια μακρά και πολυτάραχη ιστορία: στους διαδρόμους του συναντιέται η αρχαιολογία, η ιστορία της Ελλάδας, οι ιστορικές μορφές των αρχαιολόγων, ενώ σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργάνωση ομιλιών και περιοδικές εκθέσεις συνιστούν το σύγχρονο και εξωστρεφές προφίλ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Με αφορμή την έκδοση της Αναμνηστικής Σειράς, η Δρ Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σημειώνει:

«Στις 3 Οκτωβρίου 2016 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η ιστορία του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας συνιστά ένα μακρύ και περιπετειώδες χρονικό, που συνδέεται με το πολιτισμικό κλίμα της Ευρώπης στη νεότερη εποχή και την επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους για την προστασία των αρχαιοτήτων. Συγκεντρώνοντας έργα από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Σικελία και την Κάτω Ιταλία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει στις αίθουσές του μια πολυδιάστατη εικόνα του αρχαιολογικού παρελθόντος, από την 6η χιλιετία π.Χ. μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Η σειρά «Οδύσσειες: 150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» εμπνέεται από την ομώνυμη επετειακή έκθεση που μιλά για τον άνθρωπο και το ταξίδι της ζωής, τον αδιάκοπο αγώνα του να τιθασεύσει τα στοιχεία της φύσης, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξής του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter