Ένας «πικραμένος» Τουσκ σχολιάζει το Brexit (Video)

Ένας «πικραμένος» Τουσκ σχολιάζει το Brexit (Video)

Δεν ήταν και τόσο ευτυχής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρώτη δήλωση που έκανε αφού παρέλαβε την εξασέλιδη επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit. 

“Δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο”, είπε o Ντόναλντ Τουσκ με τη λύπη να σχηματίζεται στο πρόσωπό του, αφού βλέπει την πρώτη αποχώρηση επί της προεδρίας του.

Ο Τουσκ τόνισε ότι υπάρχει “κάτι θετικό” στο Brexit και αυτό είναι ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. “Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων” με το Λονδίνο, συνέχισε.

Η ΕΕ θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της, υπογράμμισε επίσης ο Τουσκ. Το θέμα, είπε, είναι να γίνει “έλεγχος των ζημιών”, επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι “περίπου οι μισοί” Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει για το Brexit και κατέληξε, απευθυνόμενος στη Βρετανία:

“Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter