Ενόχληση των ΗΠΑ από τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου του Ιράν

Ενόχληση των ΗΠΑ από τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου του Ιράν

Το Ιράν ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς χθες, ο οποίος εξερράγη μετά από 1.010 χλμ, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως ανέφερε, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από μια περιοχή κοντά στη Σεμνάν, ανατολικά της Τεχεράνης, και πρόσθεσε ότι η πιό πρόσφατη δοκιμή παρόμοιου πυραύλου είχε διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2016.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ήταν ενήμερος για τη δοκιμή. “Το εξετάζουμε. Είμαστε ενήμεροι ότι το Ιράν εκτόξευσε τον πύραυλο αυτό. Εξετάζουμε τις ακριβείς συνθήκες, και θα έχω περισσότερα να σας πω αργότερα”, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν η δοκιμή παραβιάζει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο καλεί το Ιράν να θέσει τέλος στις δράσεις που αφορούν βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, χθες καταδίκασε το Ιράν και είπε ότι θα συνεργαστεί με άλλους γερουσιαστές και την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να θέσει τη χώρα ενώπιον των ευθυνών της.

Η είδηση για την εκτόξευση μεταδόθηκε ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό κατέφθανε στην πρωτεύουσα του Ιράν για διήμερη επίσκεψη.

Ο Ερό έχει δηλώσει ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί την πυρηνική συμφωνία της Δύσης με το Ιράν, λέγοντας ότι αποτελεί “κοινό συμφέρον” να τηρηθεί η συμφωνία αυτή του 2015. Η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει να μειώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με ανταλλαγή την άρση κυρώσεων.

Πρόσθεσε επίσης ότι ενώ το Ιράν έχει “κυρίως” σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας, έχει θέσει υπό δοκιμασία το πνεύμα της συμφωνίας το 2016, με μια σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter