Ένοχοι, αλλά με ελαφρυντικά, οι υπεύθυνοι για την υπόθεση Energa και Hellas Power

Ένοχοι, αλλά με ελαφρυντικά, οι υπεύθυνοι για την υπόθεση Energa και Hellas Power

Την ενοχή των δυο βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση ENERGA και HELLAS POWER, Βασίλη Μηλιώνη και Αριστείδη Φλώρου, για κακουργηματικές πράξεις αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, αναγνωρίζοντάς τους ωστόσο τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Έτσι, δεν κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη.

Εισήγηση για την αναγνώριση των ελαφρυντικών είχε κάνει και η εισαγγελέας της έδρας. Απομένει η τελική απόφαση επί των ποινών, αλλά και αν θα χορηγηθούν ή όχι αναστολές στην εκτέλεση τους, ή κάποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στον Κορυδαλλό μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου για τους εκπροσώπους των Εnerga – Hellas Power, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στέφανο Σιαφάκα και Νικόλαο Δεκόλη, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ στους τρεις τελευταίους, καθώς και στον Α.Φλώρο αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Επισημαίνεται ότι το ζευγάρι των κατηγορουμένων στην υπόθεση που επιχείρησε να διαφύγει, μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά συνελήφθη (η γυναίκα είχε αφαιρέσει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που της είχε φορεθεί σε αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης), είναι μεταξύ των καταδικασθέντων. Μόνο στην σύζυγο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε και την απόφασή του επί του αιτήματος των κατηγορούμενων να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο ποσό 83 εκατομμυρίων ευρώ από τα συνολικά 103 εκατομμύρια που βρίσκονται κατατεθειμένα στους λογαριασμούς τους. Το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή μέρους της οικονομικής ζημιάς του δημοσίου, ώστε να τύχουν ηπιότερων ποινών, αφορούσε τόσο στην κατηγορία της υπεξαίρεσης όσο και της λαθρεμπορίας. Οι δικαστές όμως έκαναν δεκτό το αίτημα μόνο ως προς το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου , η πρόταση για επιστροφή των χρημάτων έπρεπε να έχει υποβληθεί πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, για να τεθούν σε ισχύ οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και θα έπρεπε να αναφέρεται στο σύνολο του ποσού που μερίδα κατηγορούμενων φέρεται να υπεξαίρεσε – συνολικά 256 εκατομμύρια ευρώ – και όχι στα 83 εξ αυτών.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει τώρα να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο περίπου 2,5 εκατομμύρια, ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τις πράξεις των κατηγορουμένων, το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία ύψους 152 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι Φλώρος και Μηλιώνης, ως εκπρόσωποι των δυο ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εισέπρατταν από το 2006 έως το 2011 από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ηλεκτρικής ενέργειας) και το τέλος ακίνητης περιουσίας, (τότε ΕΤΗΔΕ) δεν κατέβαλαν ποτέ τα χρήματα αυτά στα κρατικά ταμεία.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους. Ειδικότερα, με την δικαστική απόφαση επί των ποινών: Κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση ο Βασ. Μηλιώνης. Ακόμη, ένοχοι για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα κρίθηκαν οι Στ. Σιαφάκας και Αχ. Φλώρος. Για συναυτουργία στην υπεξαίρεση, ένοχοι κρίθηκαν οι Άρης Φλώρος και Ν. Δεκόλης. Για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κρίθηκε ένοχος ο Αρ. Φλώρος, Στ. Σιαφάκας και Ν. Δεκόλης. Κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος οι Αρης Φλώρος, Αχ. Φλώρος, Χρ. Σιαφάκας, Στ. Σιαφάκας, Ν.Δεκόλης καθώς και ακόμη πέντε κατηγορούμενοι

Οι υπόλοιποι οκτώ από τους 19 συνολικά κατηγορούμενους κρίθηκαν πλήρως αθώοι.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter