Έντεκα χρονών και παντρεύεται;

Έντεκα χρονών και παντρεύεται;

Νομίζουμε ότι συμβαίνει στις εσχατιές της Αφρικής, σε μέρη που δεν έχει φτάσει ο πολιτισμός. Κι όμως, ανήλικες Αμερικανίδες, σχεδόν παιδιά, οδηγούνται με το ζόρι στον γάμο…

Όταν ήταν ένα κοριτσάκι έντεκα χρονών, η Σέρι Τζόνσον αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν 20χρονο που την είχε βιάσει.

Οι οικογένειες, η δική της και του νεαρού, προτίμησαν αυτή τη λύση από το να οδηγηθούν στα ποινικά δικαστήρια.

«Η μαμά μου με ρώτησε αν ήθελα να παντρευτώ, και είπα, “δεν ξέρω, τι είναι ο γάμος, τι πρέπει να κάνω ως σύζυγος;”» θυμάται η Τζόνσον σήμερα, πολλά χρόνια αργότερα.

Η κυβερνητική υπάλληλος στην Τάμπα της Φλόριντα αρνήθηκε να δώσει άδεια γάμου σε μια 11χρονη, ακόμα κι αν αυτό ήταν νόμιμο στην πολιτεία, κι έτσι η γαμήλια δεξίωση έγινε σε κοντινή κομητεία, όπου ο υπάλληλος εξέδωσε την άδεια γάμου, αν και γνώριζε την ηλικία της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο γάμος δεν κράτησε – τα δύο τρίτα των γάμων ανήλικων κοριτσιών δεν διαρκούν, σύμφωνα με έρευνα – αλλά η Τζόνσον αναγκάστηκε να σταματήσει να πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο.

Σήμερα η Σέρι αγωνίζεται για ένα κράτος δικαίου που να απαγορεύει τους γάμους παιδιών. Στο μεταξύ, παιδιά 16 χρονών -ή και λιγότερο- εξακολουθούν να παντρεύονται στη Φλόριντα με ρυθμό ένα κάθε λίγες ημέρες.

Σκέφτεστε: «Γάμοι παιδιών; Αυτό συμβαίνει στο Μπαγκλαντές και την Τανζανία, όχι στην Αμερική!»

Στην πραγματικότητα, πάνω από 167.000 νέοι ηλικίας 17 και κάτω παντρεύτηκαν σε 38 πολιτείες μεταξύ του 2000 και του 2010, σύμφωνα με μια έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων από μια ομάδα που ονομάζεται Unchained at last (Απελευθερώστε τις επιτέλους) η οποία έχει στόχο την απαγόρευση των γάμων παιδιών. Η αναζήτηση εμφάνισε περιπτώσεις 12χρονων κοριτσιών που παντρεύτηκαν στην Αλάσκα, τη Λουιζιάνα και τη Νότια Καρολίνα, ενώ άλλες πολιτείες των ΗΠΑ απλώς ανέφεραν την κατηγορία «14 και μικρότερες».

Η οργάνωση δεν ήταν σε θέση να πάρει τα στοιχεία για τις άλλες πολιτείες, αλλά υπολογίζει ότι σε ολόκληρη την Αμερική, υπήρχαν περίπου 250.000 γάμοι παιδιών μεταξύ 2000 και 2010. Ως υποστηρικτικό για την εκτίμηση αυτή αναφέρεται ένα στοιχείο από την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, η οποία λέει ότι τουλάχιστον 57.800 Αμερικανοί ηλικίας 15 έως 17 δήλωσαν πως ήταν παντρεμένοι το 2014.

Μεταξύ των πολιτειών με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών που παντρεύονται ήταν το Αρκάνσας, το Αϊντάχο και το Κεντάκι. Ο αριθμός των γάμων αυτών έχει μειωθεί, αλλά στην Αμερική εξακολουθεί να επιτρέπεται ανήλικα κορίτσια να παντρεύονται, συνήθως με τη συγκατάθεση των γονέων, του δικαστή ή και των δύο. Είκοσι επτά πολιτείες δεν έχουν ακόμη ορίσει ελάχιστο όριο ηλικίας για τον γάμο!

Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που παντρεύονται αφορά σχέσεις ανάμεσα σε κορίτσια και ενήλικες άνδρες. Μια τέτοια σεξουαλική σχέση θα παραβίαζε συχνά τον νόμο περί βιασμού, αλλά ο γάμος μερικές φορές τον καθιστά νόμιμο.

Στην πρόταση της οργάνωσης το όριο για τον γάμο να ανεβεί στα 18 χρόνια, οι πολιτικοί αρνήθηκαν. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα αρνήθηκε να την ψηφίσει, αφήνοντας το κατώτατο όριο ηλικίας στα 13!!!

Πηγή: New York Times

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter