Εντυπωσιακό βίντεο προσομοίωσης της εξάπλωσης του πύρινου ολέθρου στην Αν. Αττική

Εντυπωσιακό βίντεο προσομοίωσης της εξάπλωσης του πύρινου ολέθρου στην Αν. Αττική

Ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αν. Αττική, όπως αυτή προβλέφθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), παρουσίασαν οι Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Σ. Ντάφης, Α. Καραγιαννίδης από το ΕΑΑ.

Στο βίντεο Παρουσιάζεται επίσης, η εξέλιξη της διεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Η εφαρμογή του WRF-SFIRE πραγματοποιήθηκε a posteriori, καθώς προηγήθηκαν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος με στόχο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Ειδικότερα, ελήφθη υπόψη η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυκνής βλάστησης εντός περιοχής με οικιστική χρήση γης. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του προγνωστικού συστήματος είναι ενθαρρυντικά, αφού η ταχεία εξάπλωση του μετώπου της πυρκαγιάς προσομοιώθηκε με σχετική μικρή χρονική καθυστέρηση, της τάξης των 30-45 min, και η τελική έκταση της πληγείσας περιοχής βρίσκεται σε ικανοποιητική συμφωνία με τα δεδομένα που ελήφθησαν από το σύστημα Copernicus της ΕΕ.

Η πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για την πυρκαγιά της Αν. Αττικής, αλλά και για αυτή της Κινέτας, αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο προγνωστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει ένα εν δυνάμει ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, το ΕΑΑ συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του WRF-SFIRE και την προσαρμογή του στο Μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδας.

Πέρα από το στάδιο της αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο για την πρόληψη, συνεισφέροντας στο σχεδιασμό αντιπυρικών στρατηγικών. Ειδικότερα, το προγνωστικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία πλατφόρμα για την εκτέλεση υποθετικών σεναρίων εκδήλωσης πυρκαγιών. Για παράδειγμα, όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε μια περιοχή είναι υψηλός, τότε το WRF-SFIRE μπορεί να εφαρμοστεί a priori ώστε να δώσει την πρόγνωση της εξάπλωσης στο υποθετικό σενάριο εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς. Επιπρόσθετα, το WRF-SFIRE μπορεί να εφαρμοστεί για μια περιοχή υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς με στόχο την παροχή μιας πρώτης εκτίμησης για την ταχύτητα διάδοσης και την ένταση μιας φωτιάς. Κατά τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες μπορούν από πριν να έχουν απάντηση στο ερώτημα «πόσο δύσκολη θα ήταν μια πυρκαγιά εάν εκδηλωνόταν σε αυτή την περιοχή;».

Η ανάπτυξη του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE πραγματοποιείται στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIre obServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter