Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Επανέρχεται δριμύτερος ο Σόιμπλε – Χωρίς ΔΝΤ χρειάζεται νέο πρόγραμμα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει πως σε περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μάλιστα κάνει συστάσεις προς την Ελλάδα.

Επανέρχεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung -που ερμηνεύθηκαν ποικιλοτρόπως- αυτή τη φορά στη Wall Street Journal.

«Εάν δεν υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο» είπε χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος»...

«Αν καταστεί παρωχημένο (σ.σ. πρόγραμμα), τότε θα έχουμε μία κατάσταση, στην οποία θα χρειαστεί να βρούμε κάτι καινούριο» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα συνιστούσα κάτι τέτοιο στην ελληνική κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση - κατέληξε ο ίδιος - «θα πρότεινα να είμαστε χαλαροί, καθώς πρώτα απ' όλα, η γερμανική Bundestag θα πρέπει να συζητήσει και να συμφωνήσει αν θα εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, ο κ. Σόιμπλε είχε υποστηρίξει πως «το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ (…) Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα και τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον ESM».

«Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής» είχε συμπληρώσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σήμερα πως «αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τότε στην περίπτωση της Γερμανίας, θα χρειαστεί η έγκριση της Bundestag» και σημείωσε πως «ελπίζουμε και θέλουμε το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.