Επεκτείνεται το κοινωνικό μέρισμα

Επεκτείνεται το κοινωνικό μέρισμα

Με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιδιώκει να άρει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί κατά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος προς τους δικαιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του Documento, διευρύνεταιο αριθμός των δικαιούχων, ενώ ταυτόχρονα απλουστεύεται η διαδικασία για ορισμένες κατηγορίες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτε, δηλαδή είτε να απευθυνθούν σε λογιστή είτε να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα είτε να πάνε σε κάποιο ΚΕΠ, αφού τα χρήματα που δικαιούνται θα πιστωθούν αυτόματα στον λογαριασμό τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι διορθώσεις

-Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι ακόμη και εκείνοι που οριακά το χάνουν. Το τελευταίο διάστημα έγινε μεγάλος ντόρος για τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι έχουν παράλληλα και τεκμαρτό εισόδημα. Μέχρι 5.000 ευρώ εισόδημα, το σύστημα δεν τους «πετάει» έξω, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Αν ο ίδιος άνεργος έχει τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ και έως 2.400 από κάποιο κοινωνικό βοήθημα θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία και εντός διμήνου είναι εφικτό να πιστωθεί το κοινωνικό μέρισμα, επειδή κρίθηκε οριακά αποκλειόμενος.

-Επίσης, τακτοποιήθηκε το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τους φιλοξενούμενους και είναι δικαιούχοι εκείνοι που ο επικεφαλής του νοικοκυριού απεβίωσε μέχρι 31/10/2017.

-Κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται ακόμα οι ανασφάλιστες χήρες μέσα στο 2017 με δικά τους στοιχεία που περιλαμβάνονται στο TAXIS. Σημειωτέον, αν εκείνος που απεβίωσε είχε πρόβλημα με το ΑΜΚΑ του, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος φιλοξενούμενοι –συγγενείς του μπορούν να προσέρχονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους για να ανακτήσουν το σωστό ΑΜΚΑ. Σύμφωνα με σημαντικές πηγές στο υπουργείο Εργασίας, χάρη στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος δόθηκε η δυνατότητα στην κρατική μηχανή να ανακτήσει και διορθώσει 200.000 ΑΜΚΑ.

– Δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος είναι πλέον εκείνοι που απέκτησαν παιδιά μέσα στο 2017.

– Δικαιούχοι είναι και οι γονείς που απέκτησαν τέκνα εντός του 2016, αλλά δεν τα εμφάνιζαν στη φορολογική δήλωσή τους.

– Κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν επίσης και τα ΑμεΑ που βρίσκονται σε κάποιο ίδρυμα.

– Το ίδιο ισχύει οριστικά και για τους Ρομά εφόσον είναι ασφαλισμένοι ή έχουν κάποιες μέρες ένσημα.

– Στους ηλικιωμένους πάνω από 70 και εφόσον τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, το κοινωνικό μέρισμα πιστώνεται στους λογαριασμούς τους.

Τι πρέπει να κάνετε…

Αν έχετε υπάρξει ασφαλισμένος κάποια στιγμή και το σύστημα δείχνει ότιδεν έχετε ασφαλιστεί:

Πηγαίνετε στον ΕΦΚΑ –στο υποκατάστημα του παλιού σας ταμείου– και ζητήστε να δουν τα στοιχεία σας: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ασφαλισμένο χρόνο.Αν έχει πρόβλημα το ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ θα το διορθώσουν και θα μπορείτε την ίδια στιγμή να κάνετε αίτηση.

Αν δεν έχουν πιστοποιήσει τον χρόνο ασφάλισής σας (παλιά μεροκάματα κ.λπ.).

Ζητήστε τους να στείλουν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ σας βεβαιώνοντας ότι πιστοποιούν αυτοί τον έναν μήνα τουλάχιστον ασφάλισης. Μέχρι το βράδυ η ΗΔΙΚΑ θα σας έχει καταγράψει σε ειδικό αρχείο που ξεπερνάει το πρόβλημα. Μη στέλνετε απευθείας μήνυμα στην ΗΔΙΚΑ. Τα αγνοούν γιατί δεν μπορούν να κρίνουν αυτοί αν έχετε χρόνο ασφάλισης ή όχι. Αν δεν πάει μήνυμα από τον ΕΦΚΑ, η ΗΔΙΚΑ δεν κάνει τίποτε.

Αν δεν έχετε ασφαλιστεί ποτέ.

Δεν πληροίτε τα κριτήρια. Οπότε δεν έχει νόημα να πάτε στον ΕΦΚΑ να ανοίξετε καρτέλα. Το σύστημα λαμβάνει υπόψη του στοιχεία μόνο πριν από την 31/10/2017.

Αν έχετε προβλήματα ή λάθη στο Ε1.

Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μέσω των ΔΟΥ. Ακόμη και τροποποιητική να κάνετε δεν θα ληφθεί υπόψη γιατί τα στοιχεία έχουν παγώσει στις 31/10/2017. Μην πηγαίνετε στη ΔΟΥ χωρίς λόγο.

Αν έχετε κάνει λάθος με το ΑΜΚΑ των παιδιών στο Ε1.

Μπορείτε να προσθέσετε τα παιδιά μετά τις τελευταίες αλλαγές στην πλατφόρμα αρκεί να έχουν δηλωθεί στο Α21 των οικογενειακών επιδομάτων.

Αν δεν γνωρίζετε τον φιλοξενούμενο: διαγράψτε τον και θα γίνει καταγγελία στη ΔΟΥ αυτόματα.

Αν κάποιος ήταν φιλοξενούμενος σε παραπάνω από έναν οικοδεσπότη: ο φιλοξενούμενος ορίζει με ποιο νοικοκυριό θα μείνει μέσω της συναίνεσης που δίνει. Οι υπόλοιποι μπορούν να τον διαγράψουν καταγγέλλοντάς τον αλλά επειδή η ΔΟΥ θα δει ότι ήταν όντως φιλοξενούμενος αυτού που τον καταγγέλλει αλλά όχι για όλο τον χρόνο δεν θα υπάρξει κάποια επίπτωση. Μην το φοβάστε.

Αν έχετε κάνει λάθος με το ΑΜΚΑ του παιδιού και έχετε βάλει άλλου παιδιού το ΑΜΚΑ.

Διαγράψτε το. Αλλιώς θα απορριφθεί η αίτησή σας.

Αν έχετε δηλώσει λάθος ότι έχετε πολυτελή διαβίωση, για το τεκμαρτό κ.τ.λ.

Δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος φορολόγησης ή ο κώδικας φορολογίας. Αυτή είναι μια κουβέντα που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της φορολογίας και τώρα.

Αν λείπει όλη η οικογένειά σας από την αίτηση.

Δείτε τις επισημάνσεις στην αίτηση. Αν ο αιτών ή η σύζυγος ξεπερνάνε το μέγιστο εισόδημα (9.000€ * 3= 27.000€) ή την περιουσία (180.000€) ή τους τόκους ή υπάρχει ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης ή δεν έχετε περάσει από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ή δεν έχετε υποβάλει Ε1 ή αποτυγχάνει η αίτησή σας σε οποιοδήποτε άλλο κριτήριο, το σύστημα δεν συνθέτει το νοικοκυριό γιατί δεν υπάρχει νόημα. Απορρίπτει άμεσα την αίτηση.Αν εμφανίζεστε με περιουσία180.001 ευρώ δεν απορρίπτεστε για ένα ευρώ, απλώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προστατεύοντάς σας δεν στέλνει την πραγματική αξία της περιουσίας σας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter