Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
"Θεσμικά και με διαφύλαξη του απόρρητου"

Επιμένει η ΝΔ και ζητάει εξέταση προσώπων για τη Σαουδική Αραβία

Την ενεργοποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων έχει και την εξουσία της συλλογής πληροφοριών και εγγράφων, όπως και εξέτασης προσώπων ζήτησε πριν από λίγο η Νέα Δημοκρατία.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής που έχει προγραμματιστεί με αντικείμενο ενημέρωση για διάφορα θέματα, από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, η Νέα Δημοκρατία, δια του Κ. Τασούλα, επανέλαβε την πρόταση που έκανε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, και προ της ημερησίας διατάξεως, έθεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Συμεών Μπαλλή, θεσμικό αίτημα σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης, χθες στη Βουλή. Επειδή έμειναν κρίσιμα θέματα, ουσιαστικά αναπάντητα, από τη χθεσινή συνεδρίαση, και για εμάς το τεράστιο αυτό θέμα και το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, προφανώς δεν έκλεισε με την ολοκλήρωση της χθεσινής διαδικασίας της επερώτησης και από τις εξηγήσεις που ουσιαστικά δεν έδωσε ο κ. Τσίπρας, επαναφέρουμε το θέμα θεσμικά στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής» δήλωσε ο κ. Τασούλας, θυμίζοντας ότι, με βάση τον Κανονισμό, η Επιτροπή Εξοπλιστικών δεν έχει μόνο αρμοδιότητα την προηγούμενη εξέταση και παρακολούθηση των συμβάσεων, αλλά και τη συλλογή πληροφοριών και την εξέταση προσώπων.

Ο κ. Τασούλας ζήτησε «να κληθούν θεσμικά -και με όλες τις διαδικασίες διακριτικότητας και απορρήτου που υπάρχουν- στην επιτροπή ο κ. Β. Παπαδόπουλος, ο κ. Σφακιανάκης, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Κ. Κυριακίδης, ο ταξίαρχος Μιχάλης Παπαδάκης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αμυντικών Προμηθειών και Συμβάσεων που υπογράφουν το έγγραφο της 14ης Ιουνίου 2017, δηλαδή της ημερομηνίας μια ημέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρέσβης και ο πρόξενος στο Ριάντ και ο διοικητής των ΕΑΣ».

Χατζηδάκης: Ανοιχτό το ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία

Γιατί δεν έκλεισε η συμφωνία με τους Σαουδάραβες "αφού είναι όλα τζάμι;" απεύθυνε το ερώτημα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας, χθες βράδυ, σε πάνελ της δημόσιας τηλεόρασης με τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά.

Υπάρχουν δύο ερωτήματα, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης: «Γιατί η κυβέρνηση παρέκαμψε τον νόμο για τους εξοπλισμούς, σε σχέση με τους μεσάζοντες, τη στιγμή που ο Π. Καμμένος λέει ότι "με εμάς, μεσάζοντες δεν θα υπάρξουν". Και τελικά προκύπτει ο κ. Παπαδόπουλος, τον οποίο αρνούνταν όλοι, ωστόσο ο κ. Καμμένος είναι "αγκαλιά" με αυτόν, γιατί;. Το δεύτερο ερώτημα είναι "αφού όλα είναι καθαρά, γιατί οι Σαουδάραβες δεν κλείνουν τη συμφωνία και η Ελλάδα δεν πήρε χρήματα"»

Για τη ΝΔ το θέμα θα παραμείνει ανοικτό σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος μίλησε, επίσης, για τον αριθμό των βλημάτων που περιελάμβανε η συμφωνία και την αναντιστοιχία με όσα ισχυρίζονταν η πλευρά των Σαουδαράβων κάνοντας λόγο για μη καθαρές συμφωνίες.

Το βέβαιο είναι ότι ενώ ευαγγελίζεστε ένα νέο ήθος, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον υπουργό ΨΗΠΤΕ, ο κ. Καμμένος βρίσκεται αγκαλιά με ένα μεσάζοντα, ο οποίος έχει καταδικαστεί. Σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στην Επιτροπή των Εξοπλισμών, καθώς τα ερωτήματα της ΝΔ έμειναν αναπάντητα.

«Εμείς μιλάμε με στοιχεία» υποστήριξε ο Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος σε όσα καταλογίζουν στον υπουργό 'Αμυνας Π. Καμμένο, και «δεν έχουμε πάρει απαντήσεις ποτέ, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου γίνεται κυβέρνηση Καμμένου - Τσίπρα, με τον υπουργό 'Αμυνας να βάζει τις πινελιές του με κοινό παρονομαστή τον λαϊκισμό».

Η ΝΔ είναι το κόμμα της ελληνικής κεντροδεξιάς και όσο και αν ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις είναι μια πραγματικότητα, τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τη συμμετοχή Καμμένου σε μία αριστερή κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.