Επιστολή Τζορτζ Μπους προς τον λαό της πΓΔΜ για «ναι» στο δημοψήφισμα

Επιστολή Τζορτζ  Μπους προς τον λαό της πΓΔΜ για «ναι» στο δημοψήφισμα

Μήνυμα στο οποίο ενθαρρύνει τους πολίτες της πΓΔΜ να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας πως θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο νεότερος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Τζορτζ Μπους

«Προς τους πολίτες της Μακεδονίας:

Από την ημέρα της ανεξαρτησίας του έθνους σας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπήρξαν ο σταθερός φίλος σας. Ο αμερικανικός λαός έχει θαυμάσει την ειρηνική σας ανάδυση από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας. Έχουμε σεβαστεί το θάρρος σας στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ελεύθερων θεσμών. Και έχουμε υποστηρίξει τις προσδοκίες σας για την επίτευξη ευημερίας και ασφάλειας σε μια Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

Ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχα την τιμή να σταθώ στο πλευρό του Προέδρου Τραϊκόφσκι το 2001 καθώς οδηγούσε τη Μακεδονία μακριά από το χείλος του εμφυλίου πολέμου προς μια κοινωνία που προσδιορίζεται από την πολυεθνοτική κατανόηση και το κράτος δικαίου. Και ήμουν υπερήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας το 2004 με τη συνταγματική ονομασία της.

Στη σύνοδο κορυφής μας το 2008 στο Βουκουρέστι, είπα στους συναδέλφους μου ηγέτες του ΝΑΤΟ πως η Μακεδονία είναι έτοιμη και αξίζει να ενταχθεί στη μεγάλη συμμαχία μας. Παρόλο που απογοητεύθηκα από το γεγονός ότι η Μακεδονία δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της προεδρίας μου, είχα ανέκαθεν την πεποίθηση πως αυτή η μέρα θα έρθει.

Τώρα, σε μια τόσο ελπίδοφόρα στιγμή στη ζωή της χώρας σας, σκέπτομαι τις πολλές προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει και ξεπεράσει. Σκέπτομαι επίσης τον εκλιπόντα φίλο μου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, σταθερές επιδιώξεις — και πάνω απ’ όλα πίστη. Είχε πίστη στον Θεό, πίστη στη χώρα του και στον λαό της και πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να παίρνουν συνετές αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βρίσκεται τώρα ενώπιόν σας για επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα βάλει τη Μακεδονία σε πορεία για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και για να επιτύχει το λαμπρό μέλλον που οραματίσθηκε ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι.

Καλώ κάθε πολίτη της Μακεδονίας να συμμετάσχει σ’ αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσει στο εθνικό σας δημοψήφισμα αργότερα αυτόν τον μήνα. Έπειτα από μια δεκαετία αποτυχιών, έχετε τη δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα ιστορία για σας, τα παιδιά σας, τους γείτονές σας και τη χώρα σας. Η μεγαλύτερη συμμαχία της Ιστορίας για την ελευθερία κρατάει μια θέση για τη χώρα που αγαπάτε και προσβλέπω στην ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα υποδεχθούμε με υπερηφάνεια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό μας, το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Με εκτίμηση

George W. Bush»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter