Επίθεση Βενιζέλου κατά ΣΥΡΙΖΑ και Παπανδρέου

Επίθεση Βενιζέλου κατά ΣΥΡΙΖΑ και Παπανδρέου

Μπροστά στο σύνθημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) «Η Ελλάδα Μπροστά», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέλυσε το… δικό του σχέδιο, με σύνθημα «Η Ελλάδα Μετά», έτσι όπως αυτό προέκυψε μετά από το πρόσφατο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, του οποίου είναι δημιουργός.

Και όλα αυτά, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ, οπότε και είχε προγραμματιστεί η ομιλία Βενιζέλου, ο οποίος, πάντως, δεν παρευρέθηκε την Παρασκευή, στην έναρξη, ούτε για να ακούσει τις ομιλίες Γεννηματά – Σημίτη!

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο και για «αφανείς εταίρους του μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» – υπονοώντας κυρίως την Καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ – ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην χθεσινή (σ.σ. Παρασκευή) ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, μιλώντας για «αλαζονική τοποθέτηση» που παραπέμπει στην στρατηγική της κυβέρνησης «μετά την ήττα».

Το βασικό στοιχείο της επίθεσής του προς την κυβέρνηση ήταν οι πολιτικές που ακολουθεί σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους θεσμούς, με κυρίαρχη την απαξίωση της Δικαιοσύνης, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση. «Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα ξεπερνά την σημερινή θεσμική παρακμή», όπως είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «απαξιώνει θεσμούς και Δικαιοσύνη όταν δεν αποφασίζει κατά τις επιθυμίες της» και μιλώντας μάλιστα για «ζόφο εκβιασμών και διάχυτη βία, που τείνουν να μετατρέψουν τη χώρα σε Κολομβία»! Κατέληξε, επίσης, ότι η αναθεώρηση του συντάγματος, έτσι όπως τη χειρίζεται η κυβέρνηση, «συνιστά απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία».

Παράλληλα, απευθύνθηκε και στη ΝΔ και το νέο διπολισμό, επισημαίνοντας την «ευγενική σκοπιμότητα», όπως την χαρακτήρισε, του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, με την οποία κατέταξε την παράταξη στην κεντροαριστερά, επειδή η ΝΔ «θέλει να ελέγξει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος από το χώρο του κέντρου».

Και επανέλαβε τα περί κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων, στην οποία πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει «και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ», όπως συνηθίζει να τον αποκαλεί, «χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθορίσει τις εξελίξεις». Με λίγα λόγια, αν δεν ανταποκριθεί, μπορούμε και με τη… ΝΔ – α λα 2012!

Επίθεση κατά Παπανδρέου

Ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας Βενιζέλου αποτέλεσε, φυσικά, η «βεντέτα» με τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο – αν και δεν τον κατονόμασε – δεν μάσησε τα λόγια του: «Τιμώ βαθειά το ΠΑΣΟΚ, που άντεξε και ακρωτηριασμένο έδωσε τη μάχη για την πατρίδα (…) τους βουλευτές μας, τα κομματικά μας στελέχη, τους απλούς πολίτες που άντεξαν (…) τη διάσπαση τις παραμονές της κρίσιμης μάχης κατά του εθνικολαϊκισμού», αναφερόμενος σαφώς στην αποχώρηση Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ, που σήμερα έχει ενταχθεί στην ΔΗΣΥ.

Γι’ αυτήν ακριβώς την ένταξη, εξάλλου, επέστησε την προσοχή στην παράταξη, λέγοντας πως είναι σημαντικό ο χώρος να είναι οργανωτικά ενωμένος, αλλά να μη δίνει την εικόνα «παραγοντισμών διευθετήσεων που θυμίζουν άλλες εποχές, με κάποιους να επανέρχονται πολιτικά και να συμπράττουν εκλογικά, χωρίς ανάληψη ευθύνης ούτε καν για τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, ενώ αυτονομούνται οργανωτικά θέλοντας να προκαταλάβουν τις εξελίξεις και να περιχαρακώσουν χώρους προσωπικής επιρροής». Αυτά για τον Γιώργο, όμως, είναι ψιλά γράμματα… 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter