Επιτροπή Πόθεν Αίσχος, στο Documento που κυκλοφορεί – Mαζί το HOTDOC HISTORY, το Docville και οι συλλεκτικοί τόμοι του HOTDOC HISTORY

Επιτροπή Πόθεν Αίσχος, στο Documento που κυκλοφορεί – Mαζί το HOTDOC HISTORY, το Docville και οι συλλεκτικοί τόμοι του HOTDOC HISTORY

Προβληματικά στοιχεία, κατά συρροή κουκούλωμα. Επιτροπή Πόθεν Αίσχος. Ιδιότυπη ασυλία σε Στουρνάρα, Μαρέβα, Άδωνη. Στέλνουν στο αρχείο αντί στον εισαγγελέα τις μαύρες τρύπες στο Πόθεν Έσχες.

-Υπόθεση κατασκοπείας. Νέα στοιχεία φωτιά. Γιατί οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επί 7 χρόνια το δίκτυο και τις επαφές τους.

– Αυγενάκης-gate. Ποινική δίωξη εναντίον του επικεφαλής της φρουράς της Ντόρας Μπακογιάννη

– ΚΕΕΛΠΝΟ. Τέλος «αδωνικής» εποχής. Απολύθηκαν έξι στελέχη. Το αμαρτωλό παρελθόν με «παράνομες» προσλήψεις και αναθέσεις

-Δήμος Αθηναίων. Πατούλης εναντίον Κώστα Μπακογιάννη και όποιος αντέξει.

-NOOR 1. Στον «πάγο» η δικογραφία με τις ποινικές διώξεις κατά Μαρινάκη

-Μητρώο AIRBNB. Έλεγχος για αδήλωτα εισοδήματα. Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες.

-Έρευνα. Παιδιά… εσωτερικού χώρου. Ασφάλεια και καταφύγιο ή χρυσό κλουβί;

ΗΟΤDOC HISTORY

Ισπανικός εμφύλιος- Ο πόλεμος των δυο κόσμων, στο HOTDOC HISTORY, την Κυριακή με το Documento

Σε μια βαθύτατα διαιρεμένη – κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά – χώρα, το Λαϊκό Μέτωπο έχει κερδίσει τις εκλογές με μια διαφορά 2%. Η αντεπίθεση της άκρας δεξιάς, που αισθάνεται τα «προαιώνια» συμφέροντα της να απειλούνται, θα είναι αγριότατη. Κλιμακώνει τη βία ενώ οι στρατιωτικοί συνωμοτούν απροκάλυπτα.

Ενισχυμένος από τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι και με την υποβοήθηση της Βρετανίας ο εθνικιστής στρατηγός Φράνκο εκστρατεύει στις 17 Ιουλίου 1936 από το Μαρόκο για να καταπνίξει την ισπανική Δημοκρατία.

Η ιστορικά πρωτοφανής μακροχρόνια συμπόρευση σοσιαλιστών, κομμουνιστών, αριστερών, ρεπουμπλικάνων, τροτσκιστών και αναρχικών προκειμένου να υπερασπιστούν τη δημοκρατική κυβέρνηση τους ανοίγει το δρόμο σε ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα αυτοδιαχείρισης και συλλογικής ιδιοκτησίας. Όχι χωρίς εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Κυρίως όμως γράφει σελίδες ηρωισμού στις μάχες εναντίον των φασιστών.

Στο πλευρό των Ισπανών δημοκρατών έσπευσε μια εθελοντική στρατιά από όλον τον κόσμο. «Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Αναρχικοί, Ρεπουμπλικάνοι, άνδρες διαφορετικού χρώματος, διαφορετικής ιδεολογίας, ανταγωνιστικών θρησκευμάτων, που όλοι αγαπούσαν την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, ήρθαν και μας πρόσφεραν τους εαυτούς τους με ανιδιοτέλεια. Και δεν μας ζήτησαν τίποτα για αντάλλαγμα», όπως γλαφυρά θα περιγράψει το φαινόμενο των Διεθνών Ταξιαρχιών η περίφημη Πασιονάρια. Σπουδαίοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες όπως ο Χεμιγουέι, ο Ερενμπουργκ, ο Όργουελ, ο Κέστλερ, ο Κάπα, ο Ιβενς θα βρεθούν στα ίδια χαρακώματα με έναν κοσμοπολίτη ανιψιό του Τσόρτσιλ.

Η Ελλάδα, η οποία στέναζε υπό τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, συνέβαλε με 204 μαχητές κυρίως Ελληνοαμερικανούς, ναυτικούς και μετανάστες στην Ευρώπη.

Το τεύχος περιέχει 7 κατατοπιστικούς χάρτες που δείχνουν παραστατικά τις μάχες και τη μετακίνηση των μετώπων μέχρι την ήττα των Δημοκρατικών. Σε μια σύγκρουση που αποκλήθηκε «πρόβα τζενεράλε» για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τη διαφορά πως ο Β΄ Π.Π. έληξε με τη συντριβή του φασισμού. Εν μέρει χάρη και στην πείρα που αποκτήθηκε στην Ισπανία 1936-39.

Docville

Μια φορά κι έναν καιρό στις ακτές του Θερμαϊκού, στο Docville την Κυριακή με το Documento

Στιγμές από την παραθαλάσσια αναψυχή των Θεσσαλονικέων αλλοτινών εποχών. Στην έρευνα η Μαρίνα Αγγελάκη.

Ο γνωστός συγγραφέας Κωστής Γκιμοσούλης με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του «Ολες μία. Σαν μυθιστόρημα» δίνει συνέντευξη στον Γιάννη Καφάτο.

Ενα ταξίδι του Μωυσή Λίτση στο εβραϊκό παρελθόν της ανατολικής Ευρώπης (από το εργοστάσιο του Σίντλερ στην Κρακοβία μέχρι τα κρεματόρια του Αουσβιτς – Μπιρκενάου), που μετατρέπεται σε προσκύνημα στους τόπους μαρτυρίου.

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου μία από τις ελάχιστες πιλοποιούς που ράβει ακόμα στο χέρι ψάθινα καπέλα, αναφέρει στην Ηλέκτρα Ζαργάνη τα μυστικά της τέχνης της.

Μέχρι την Κυριακή 29 Ιουλίου δεκάδες καλλιτέχνες παίζουν μουσική αφιλοκερδώς για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις συλλογικότητες των Εξαρχείων.

Εναλλακτικές καλοκαιρινές διακοπές στις Αλπεις με εθελοντική δουλειά, πολλή κούραση αλλά και περιπέτεια. Στις αναμνήσεις η Αφροδίτη Ερμίδη.

Οι συλλεκτικοί τόμοι του ΗΟTDOC HISTORY

Μια μοναδική προσφορά την Κυριακή με το Documento. Οι συλλεκτικοί τόμοι του ΗΟT DOC HISTORY επανακυκλοφορούν.

480 σελίδες ιστορίας για την Αντίσταση – τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο.

Ακόμα

Ένας εμβληματικός τόμος από το ιστορικό «ΟΧΙ» και τους υπονομευτές του μέχρι το 1968 που συντάραξε τον κόσμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter