Επιτυχής η έξοδος στις αγορές: Ζήτηση 7 δισ. – Επιτόκιο 4,375%, αισιόδοξες αντιδράσεις

Επιτυχής η έξοδος στις αγορές: Ζήτηση 7 δισ. – Επιτόκιο 4,375%, αισιόδοξες αντιδράσεις

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές όπως όλα δείχνουν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνεται η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Απόλυτα ικανοποιημένος δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με τη ζήτηση να προσεγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, η Ελληνική Δημοκρατία έκανε το πρώτο βήμα αποκατάστασης των σχέσεών της με τους επενδυτές, εκδίδοντας ομόλογο 5ετούς διάρκειας.

Συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ, με κουπόνι 4,375% και απόδοση 4,63%, γεγονός που συνιστά αδιαμφισβήτητη επιτυχία, δεδομένου ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία οι ειδικοί έκαναν λόγο για απόδοση 4,875%. Θυμίζουμε πως το τελευταίο πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 είχε απόδοση 4,95% και επιτόκιο 4,75%.

Έτσι, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει τα εξής:

1. να εκδώσει νέο ομόλογο και να συγκεντρώσει ικανοποιητικό ποσό πέρα από τις προβλέψεις (η ζήτηση για το ομόλογο ξεπέρασε τα 7 δις. ευρώ),

2. να μετακυλήσει τις αποπληρωμές από το 2019 στο 2022 και

3. να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του παλιού ομολόγου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από κυβερνητικούς κύκλους:

Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος. 

Απόλυτα ικανοποιημένος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Παραπάνω από ικανοποιητική με ελληνικούς όρους και γενικότερα ικανοποιητική, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τις επόμενες ώρες αναμένεται ανακοίνωση από τον αρμόδιο φορέα που επιμελήθηκε της έκδοσης του ομολόγου τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter