Επιχείρηση Έντεμπε (video)

Επιχείρηση Έντεμπε (video)

Πώς ένα ταξί Mercedes έσωσε μία επιχείρηση διάσωσης ομήρων και έβγαλε ασπροπρόσωπη την Μοσάντ.

Τα αυτοκίνητα δεν σώζουν ομήρους από τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι εκπαιδευμένοι στρατιώτες / κομάντος είναι αυτοί που σώζουν και εκτελούν αποστολές. Σε κάποιες από αυτές όμως τα οχήματα αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο όπως και στην δική μας.

Ψάχνοντας στο: «Σαν σήμερα» αλλά και στο βιβλίο: Yoni’s Last Battle (The Rescue at Entebbe) 1976 του 2001 από τον Dr Ίντο Νετανιάχου, βρίσκουμε τι έγινε στο αεροδόμιο Έντεμπε στην Καμπάλα πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Πρόκειται για μία στρατιωτική επιχείρηση επίλεκτων δυνάμεων του ισραηλινού στρατού για την απελευθέρωση των επιβατών ενός αεροσκάφους της Air France, που κρατούνταν όμηροι από Παλαιστίνιους και Γερμανούς. Η επιχείρηση έλαβε χώρα το βράδυ της 3ης Ιουλίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου του 1976. Οι Ισραηλινοί της έδωσαν την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Thunderbolt (Κεραυνός)» αλλά είχε και άλλα ονόματα όπως: «Επιχείρηση Έντεμπε» και: «Επιχείρηση Yonatan»

Όλα ξεκίνησαν πάνω από την Κόρινθο το πρωί της 27ης Ιουνίου 1976, όταν εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σ’ ένα Airbus A300 της Air France με 248 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα. Οι αεροπειρατές ήταν τέσσερις, δύο Παλαιστίνιοι που ανήκαν στην οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP) και δύο Γερμανοί της οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες» (Revolutionare Zellen).

Το αεροπλάνο προερχόταν από το Τελ Αβίβ και είχε προορισμό το Παρίσι, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού, από το οποίο επιβιβάσθηκαν οι αεροπειρατές μαζί με άλλους επιβάτες. Ο επικεφαλής των αεροπειρατών Βίλφριντ Μπέζε ζήτησε την απελευθέρωση 40 Παλαιστινίων και 12 άλλων ατόμων, που κρατούνταν σε φυλακές της Κένυας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους.

Το αεροπλάνο άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στη Βεγκάζη της Λιβύης, όπου παρέμεινε για επτά ώρες. Αφού ανεφοδιάσθηκε, κατευθύνθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντα, όπου κυβερνούσε ο θηριώδης Ίντι Αμίν Νταντά, ο οποίος δήλωνε φίλος των Παλαιστινίων.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους αεροπειρατές και αποφάσισε να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων. Η «Μοσάντ» ανέλαβε αμέσως δράση για τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών, προκειμένου να έχει επιτυχή έκβαση η επιχείρηση.

Το απόγευμα της 3ης Ιουλίου, τέσσερα C-130 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με 100 κομάντος κατευθύνθηκαν με σιγή ασυρμάτου προς το αεροδρόμιο Έντεμπε, όπου έφθασαν λίγες ώρες αργότερα. Ένα άλλο αεροπλάνο με ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Κενυάτα» του Ναϊρόμπι. Η βοήθεια της Κένυας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση.

Τα ισραηλινά μεταγωγικά προσγειώθηκαν με ανοιχτές τις μπουκαπόρτες μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα. Αμέσως ξεφόρτωσαν μία μαύρη Mercedes (κεντρική φωτογραφία) και στρατιωτικά αυτοκίνητα συνοδείας, παραπλανώντας το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του αεροδρομίου της Καμπάλα.

Ο ρόλος της Mercedes είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Οι Ισραηλινοί κομάντος έπρεπε να βρουν μία ακριβή και σπάνια Mercedes W100 (ή 600 Pullman όπως την γνωρίζουμε) ίδια με του Ίντι Αμίν Νταντά αλλά αυτό δεν ήταν εύκολο. Έτσι περιορίστηκαν στην γενική περιγραφή του αυτοκινήτου που ήταν: Μαύρη εξάπορτη Mercedes. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτάξουν ένα ταξί από το Τελ Αβίβ το οποίο ήταν το δημοφιλές Mercedes-Benz 200 Diesel της σειράς W114 / 115 long wheelbase του 1973. Μάλιστα ήταν διαφορετικού χρώματος και το έβαψαν μαύρο μέσα στο μεταγωγικό αεροπλάνο. Μία λεπτομέρεια η οποία αποκαλύφθηκε αργότερα ήταν πως οι 8 βασικοί κομάντος που έκαναν την επίθεση ήταν ήδη μέσα στο αυτοκίνητο ενώ το C130 στο οποίο επέβαιναν ήταν εν πτήση και έπαθαν ναυτία από τις πολύ έντονες αναταράξεις και τις αναθυμιάσεις της μπογιάς.

Το κόλπο έπιασε και η Mercedes προηγήθηκε μίας πομπής την οποίαν αποτελούσαν δύο ανοιχτά Land Rover και ένα άρμα μεταφοράς προσωπικού Μ113 APC. Οι Ισραηλινοί κατευθύνθηκαν στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου, όπου οι αεροπειρατές, κρατούσαν μόνο τους 103 ομήρους εβραϊκής καταγωγής, καθώς τους υπόλοιπους τους είχαν απελευθερώσει.



Η θέα της μαύρης Mercedes δεν έκανε εντύπωση στους αεροπειρατές οι οποίοι πίστεψαν πως ο Αμιν Ντατά μετακινείται και έδωσαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού στους κομάντος της Μοσάντ.

Οι κομάντος φώναξαν στους ομήρους στα εβραϊκά και τα αγγλικά να καλυφθούν και άρχισαν αμέσως την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αεροπειρατές, που είχαν τη βοήθεια της φρουράς του αεροδρομίου. Σε μισή ώρα όλα είχαν τελειώσει.

Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν και οι έξι αεροπειρατές, τρεις όμηροι και από ισραηλινής πλευράς ο αρχηγός των κομάντος συνταγματάρχης Γιονατάν Νετανιάχου, αδελφός του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Μία κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία της «Επιχείρησης Κεραυνός» ήταν η κατασκευή των κτιρίων του αεροδρομίου από ισραηλινή εταιρεία, η οποία πρόθυμα έδωσε τα αρχιτεκτονικά σχέδια στους σχεδιαστές της στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτοί μέσα στις λίγες μέρες που είχαν στη διάθεσή τους κατασκεύασαν ένα ομοίωμα του αεροδρομίου, όπου εκπαιδεύτηκαν οι κομάντος. Επίσης τους πράκτορες της Μοσάντ βοήθησε η Νινέτ Μορό την οποία απελευθέρωσαν άμεσα οι αεροπειρατές λόγω του ονόματός της το οποίο δεν ήταν Εβραϊκό. Η Μορό είχε φωτογραφική μνήμη και έδειξε (στα σχέδια του κτηρίου) στους στρατιώτες που ήταν οι όμηροι.

Το συμβάν αποτέλεσε το θέμα τριών κινηματογραφικών ταινιών:

«Νίκη στο Έντεμπε» (1976) του Μάρβιν Τσόμσκι, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρτ Ντρέιφους. «Επιδρομή στο Έντεμπε» (1977) του Ίρβιν Κέρσνερ, με πρωταγωνιστές τους Χορστ Μπούχολτζ, Τσαρλς Μπρόνσον και Γιάφετ Κότο. «Επιχείρηση Κεραυνός» (1977) του Μεναχέμ Γκολάν, με τους Γιοράμ Γκαόν, Σίμπιλ Ντάνιγκ και Κλάους Κίνσκι. Μία τέταρτη είναι έτοιμη με τίτλο: «7 ημέρες στο Έντεμπε» και αναμένεται να προβληθεί σε σκηνοθεσία του Χοσέ Παντίγια (RoboCop και Narcos) με πρωταγωνιστές τους Ρόζαμουντ Πάικ, Ντανιέλ Μπρουλ, Καμίλ Λεμιεζένσκι.

Το τρέιλερ της ταινίας μπορείτε να το δείτε εδώ: 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter