Επιχείρηση εργασιακά από τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Επιχείρηση εργασιακά από τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Τις ελληνικές θέσεις για την διαπραγμάτευση στο Χίλτον και ειδικά έναντι των «σκληρών» απαιτήσεων του ΔΝΤ πρωτίστως στα εργασιακά ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες στις Βρυξέλλες τόσο κατά της διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών όσο και εντός της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να θέσει προ των ευθυνών του το Ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών κυρίως για την αφωνία του κατά τη διάρκεια της παρουσίας των επικεφαλής των θεσμών και των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα όλη την εβδομάδα.

Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα έρχεται μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον όπου σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από τα εργασιακά που παραμένουν το πιο βασικό θέμα διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, το ΔΝΤ επιμένει ότι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό πρέπει να γίνουν άπαξ και εντός του 2020 και όχι σταδιακά σε βάθος πενταετίας όπως ζητά η κυβέρνηση.

Επιδίωξη του Μαξίμου, με δεδομένη τη βούληση οι δύο πλευρές να φτάσουν σε μία συμφωνία η οποία αποτυπώθηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, είναι μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών από την ερχόμενη Δευτέρα, πιθανότατα με τηλεδιασκέψεις, να παρθούν οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο που θα οδηγήσουν στην τελική συμφωνία.

Μια κοινωνική Ευρώπη απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία μετέχει ως παρατηρητής, η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη την ώρα που «Κάποιοι με αφετηρία την Ελλάδα επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο από την Ευρώπη».

«Δεν διεκδικούν την πολιτική ηγεμονία και έχουν αφήσει το ΔΝΤ να αλωνίζει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να λέμε μόνο ότι φταίει ο Σόιμπλε. Αυτός κάνει τη δουλειά του, αλλά κάποιοι δεν αντιδρούν», συνέχισε.

Ανάλογου ύφους ήταν και η παρέμβασή του χθες πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, παρουσία του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, όπου πρώτο στην ατζέντα των θεμάτων ήταν η οικονομία, η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει το θέμα – αίτημα της λήψης κοινωνικών μέτρων, ειδικά στις χώρες του Νότου.

Η λογική των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης επί της ουσίας έληξαν την ανάπτυξη και έφεραν στο προσκήνιο την ακραία και λαϊκίστικη δεξιά.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter